DVOJNA IDENTITETA

Podnevi sadi rožice, ponoči je superjunak

Objavljeno 31. julij 2011 21.18 | Posodobljeno 01. avgust 2011 01.30 | Piše: M. K.

19-letni Anglež želi, da bi se vsi ljudje razumeli in imeli radi

19-letni vrtnar se vsako noč prelevi v uličnega viteza

Prebivalci angleškega mesteca Salford nedaleč od Manchestra imajo že 10 mesecev posebnega nočnega čuvaja; njihov sokrajan, 19-letni Roger Hayhurst, ki je podnevi prijazen in predan vrtnar, se vsako noč prelevi v uličnega viteza in bojevnika, ki Salfordčane brani pred nasiljem.

Anglež si že od mladih nog želi, da bi imel supermoč, ki bi mu dejansko pomagala v borbi proti vsemu slabemu na svetu. Številni se ob pogledu na njegovo svetlečo črno-modro opravo, za 230 evrov mu jo je kupila njegova mama, muzajo, češ da je fant v svojem ranem otroštvu preveč gledal filme in bral stripe o Supermanu, Spidermanu in podobnih pogumnih junakih. A mladenič se za tovrstne primerjave ne zmeni. Zanj je namreč pomembno le, da svojim someščanom in someščankam pomaga pri razreševanju uličnih sporov ter obvešča policijo o primerih uličnega in družinskega nasilja. Roger se tako vsaj trikrat na teden okrog devete ure zvečer pa tja do druge ure zjutraj poda na obhod mesta in pozorno spremlja dogajanje v njem.

»Ko se odenem v svoja herojska oblačila, se v meni prebudi moj alter ego oziroma moja druga, notranja identiteta,« je povedal za britanski spletni portal Daily Mail. In njegovo delo ni zaman. Iz tamkajšnje policijske postaje poročajo, da njegov zunanji videz resnično vpliva na ljudi, saj navadno obmolknejo, ko prikoraka po ulici. »V primeru, da gre mimo skupine ljudi, ki so vpleteni v kakšen gostilniški prepir, se ti ob pogledu nanj umirijo,« je povedal eden od policistov.

»V nasprotnem primeru, denimo, če se kdo želi spraviti še name, pa se raje umaknem in pokličem policijo, ki me že zelo dobro pozna in tudi dobro sodeluje z mano,« je še povedal Roger, ki je pred kratkim odprl celo svojo spletno stran. Poleg svoje nočne mirovne misije zbira tudi hrano in oblačila za brezdomce. Ko so njegovo mamo, 61-letno Jennifer Hayhurst, vprašali, ali je zaradi njegovega početja zaskrbljena, je dejala: »Njegova pristna želja, da bi se vsi ljudje razumeli in imeli radi, je njegova najboljša obramba. Seveda me skrbi, a vseeno sem nanj zelo ponosna.«

Deli s prijatelji