NEVERJETNO

Pilotu med pristajanjem odpadla roka

Objavljeno 14. avgust 2014 13.42 | Posodobljeno 14. avgust 2014 13.42 | Piše: A. L.

Pristanek je bil malce trd, a ranjen ni bil nihče in tudi letalo ni bilo poškodovano.

Smeti ob pisti ljubljanskega letališča

LONDON – Pilot britanskega prevoznika Flybe je med pristajanjem v Belfastu na Severnem Irskem izgubil nadzor nad letalom s 47 potniki na krovu, ker mu je naenkrat odpadla ročna proteza. Vse se je sicer srečno izteklo – le pristanek je bil malce trd, a ranjen ni bil nihče in tudi letalo ni bilo poškodovano.

Eden najbolj izkušenih in zanesljivih uslužbencev

Letalo tipa dash 8 je 12. februarja vzletelo v angleškem Birminghamu in je bilo namenjeno na letališče v severnoirskem Belfastu. Vreme ni bilo najboljše, saj je ob pristajanju pihal močan veter, poleg tega pa je imel pilot očitno še druge težave. Javnost je za nevaren incident, ki se je sicer srečno iztekel, izvedela šele ob objavi poročila, ki ga je pripravil britanski urad za preiskovanje letalskih nesreč AAIB. V družbi Flybe so izrazili polno zaupanje 46-letnemu pilotu z umetno roko in ga označili kot enega svojih najbolj izkušenih in zanesljivih uslužbencev. Sam pilot je zatrdil, da bo v prihodnje previdnejši.

Močan veter

Kot piše britanski BBC, je pilot 12. februarja tik pred začetkom pristanka preveril, ali je njegova proteza – gre za spodnji del levice – dobro pritrjena, nato pa izklopil avtopilota in začel ročno usmerjati letalo. A tik preden se je letalo dotaknilo tal, se je posebna spojka, ki je ročno protezo povezovala s krmilom, odprla in pilot je izgubil nadzor nad letalom. Kot piše v poročilu, je pilot sicer pomislil na to, da bi pilotiranje predal kopilotu, a časa je bilo zelo malo, poleg tega pa je letalo premetaval še močan veter. Z desnico, s katero bi moral sicer držati ročico za plin, je zato zgrabil krmilo in bolj ali manj pravilno pristal.

Deli s prijatelji