NEOTESANO

Pijan uničil 30 milijonov litrov vode

Objavljeno 21. junij 2011 11.37 | Posodobljeno 21. junij 2011 11.37 | Piše: I.P. / STA

Pijani mladenič uriniral v zbiralnik za pitno vodo

Koliko časa bo pitna voda še nekaj samoumevnega?
PORTLAND – Mestne oblasti v Portlandu v ameriški zvezni državi Oregon so se odločile, da bodo povsem izpraznile zbiralnik za pitno vodo, v katerega je uriniral pijani 21-letni mladenič. S tem bo šlo v nič več kot 30 milijonov litrov pitne vode. Dejanje Josha Seaterja so posnele varnostne kamere.

Nevarnost zaradi uriniranja enaka ničli

Odločitev o uničenju tako velike količine pitne vode je sprožila različne odzive. Mestni komisar, ki je zadolžen tudi za vodo, Randy Leonard, trdi, da nočejo tvegati, ker bi lahko imel fant kakšno bolezen. Poleg tega pa si ne želijo tožb. Gary Oxman, ki dela na oddelku za vodo, pa trdi, da je nevarnost zaradi uriniranja pijanega mladeniča enaka ničli.

Zbiralniki nehigienski tudi drugače

Mesto Portland se oskrbuje s pitno vodo iz petih zbiralnikov, ki so na odprtem in v katere voda priteče iz ledenika na gori Hood. Preden pride v zbiralnike, se voda kemično prečisti, nato pa gre naravnost do uporabnikov. Zbiralnike dvakrat na leto povsem izpraznijo in očistijo.
Delavci takrat na dnu najdejo vrečke s pasjimi iztrebki, gradbeni material, trupla živali, posode za barvo in druge reči, ki so veliko bolj nevarne kot urin. Poleg tega ptiči, ki preletavajo zbiralnike, vsakodnevno odmetavajo svoje iztrebke v vodo.

Pretirani ukrep?


Praznjenje in polnjenje zbiralnika naj bi sicer stalo davkoplačevalce le okoli 30.000 dolarjev, vendar pa se zdi ob dejstvu, da na svetu milijarda ljudi nima dostopa do pitne vode, številnim takšen ukrep malce pretiran.
Deli s prijatelji