RAZKOŠJE

Pasje ute z elektriko, s preprogami in cvetjem

Objavljeno 06. februar 2013 18.35 | Posodobljeno 06. februar 2013 18.36 | Piše: Andrej Predin

Bernardinec Wellington je ponosen lastnik čisto prave zidane hiše.

Večina kosmatincev ima hiško zbito iz odpadnih desk in zarjavelih žebljev, to pa ne velja za dveletnega bernardinca Wellingtona iz britanskega Swadlincota. Srečnežu je gospodar zgradil čisto pravo zidano hiško z vsem udobjem, ki si ga lahko predstavljamo. Počitek se še toliko bolj prileže, ker je pod prekrit s preprogo, v notranjosti je nameščena delujoča luč, veter in mraz pa mu težko prideta do živega, ker so zidovi izolirani, streha pa je zanesljiva. Tudi za okolico je poskrbljeno, saj ima hiška peščeni dovoz, ki je okrašen s cvetjem in keramičnimi kipci.

Z gradnjo utic se je začel ukvarjati po izgubi službe

Hiška je delo 37-letnega Juliana Kita, ki je razkril, da je z njo hotel razveseliti svojega kosmatinca. Za gradnjo je porabil 84 ur, vendar zadeva še daleč ni končana. Še več, približno dva metra visoka stavba je maketa njegove hiše. Nedavno je za svojo gradnjo dobil celo 1160 evrov nagrade, ki jo je osvojil na lokalnem tekmovanju za najlepšo pasjo utico. S tem je delno pokril stroške gradnje, ki so znašali okoli 2150 evrov, in se uvrstil v naslednji krog tekmovanja. »Oblikovanje in gradnja njegove hiše sta bila zame konjiček, da sem prejel nagrado, pa je še toliko boljše. Je pa res, da je šele na začetku, ko jo bom končal, bo tako imenitna, da se bom želel preseliti vanjo,« se je pošalil Julian.

Z gradnjo hišic se je začel ukvarjati, potem ko je pred leti izgubil službo v gradbenem podjetju. Sprva je gradil hiške za svoje pse, nato za prijatelje, kmalu pa se je povpraševanje povečalo. »Podobno je kot gradnja običajnih hiš, od temeljev do strehe, tudi električno napeljavo namestim. Do zdaj sem jih naredil 30 ali 40, bom pa še nadaljeval.«

Deli s prijatelji