POBIRALI VZORCE

Odkrili nezemeljske organizme?

Objavljeno 29. november 2017 12.29 | Posodobljeno 29. november 2017 12.30 | Piše: T. P.

Neznane bakterije na površini Mednarodne vesoljske postaje. Ljudem naj ne bi bile nevarne, preučujejo jih že na Zemlji.

Ne bi bilo prvič, da astronavti na Mednarodni vesoljski postaji niso bili sami. Z njimi so v vesoljski vakuum, sicer po naključju, pripotovale nekatere zemeljske bakterije, ki so se prilepile na površino in preživele, znanstveniki pa so nato odkrili, da se novim razmeram prilagodijo in se spremenijo. A so vendar še vedno zemeljskega izvora. Tega pa ruski letalski inženir Anton Škaplerov, ki ima za sabo že dva poleta na Mednarodno vesoljsko postajo in bo decembra tja poletel še tretjič, tokrat kot vodja odprave, ne bi mogel trditi za bakterije, ki so jih nedavno našli na zunanji lupini vesoljske postaje. »Te bakterije niso bile tu ob izstrelitvi. Torej so morale priti od drugod, nekje iz vesolja, in so se nato prilepile na lupino.«

Zemeljske bakterije v vesolju mutirajo in take lahko preživijo zdravila, ki bi jih na Zemlji ubila.

Med enim zunanjih sprehodov so astronavti z vatiranimi palčkami pobirali vzorce s površine vesoljske postaje. Posebno pozornost so posvetili površinam, na katerih se nabirajo ostanki goriva. Pri osnovnem pregledu vzorcev na postaji so na nekaterih brisih našli »žive bakterije, ki jih poprej tam ni bilo«, pravi Škaplerov, prepričan, da so zunajzemeljskega izvora. Začetne preiskave na postaji, ki kroži okoli Zemlje, so razkrile, da ljudem niso nevarne, nato so jih poslali na Zemljo na natančnejše in obsežnejše raziskave.

Znanstveniki so že ugotovili, da se zemeljske bakterije v vesolju obnašajo drugače kot na Zemlji, a jih čaka še precej dela, preden bodo popolnoma doumeli spremembe. Vedo pa, da v vesolju spremenijo celično obliko in take lahko preživijo zdravila, ki bi jih na Zemlji ubila. Mutirane in odpornejše zemeljske bakterije so razlog za zaskrbljenost, saj niso nevarnejše le astronavtom, vprašanje je namreč, kako lahko te spremembe vplivajo na ljudi na Zemlji. A še preden se bodo dokopali do teh odgovorov, imajo zdaj pred sabo očitno še večjo nalogo. Preučiti bakterije, ki naj bi bile nezemeljskega izvora. 

 

Deli s prijatelji