VENDARLE?

Odkrili bajeslovno
 domovanje Atlantidcev?

Objavljeno 14. julij 2011 22.28 | Posodobljeno 15. julij 2011 00.30 | Piše: U. S.

Raziskovalci so na dnu Atlantika odkrili potopljeno pokrajino

Raziskovalci, ki so odkrili potopljeno pokrajino, so ustvarili njeno 3D-podobo
CAMBRIDGE – Severni del Atlantskega oceana v svojih globinah skriva antično pokrajino, v kateri so še vedno dobro vidna rečna korita in vrhovi nekdanjih planin. Geologi, ki so nanjo naleteli med zbiranjem podatkov za neko naftno družbo, trdijo, da je pokrajina stara okoli 56 milijonov let, mnogi pa so jo nemudoma povezali s slavno Atlantido.

Mejila tudi na Škotsko

»Videti je kot obalni predel, na zemljevidih so vidni kraji na obali; je dva kilometra globoko in se razprostira na okoli 10.000 kvadratnih kilometrih, kolikor nam je uspelo odkriti doslej,« je dejal Nicky White z univerze Cambridge, eden od raziskovalcev. Pokrajina se je nekdaj dvigala kakšen kilometer nad gladino in se stikala s Škotsko, morda celo Norveško, pravijo raziskovalci. Doslej so odkrili osem večjih rek, flora in favna sta bili bogati. Raziskovalci so prepričani, da bodo našli številne fosile različnih živalskih vrst, ki so živele v tistem obdobju.

Bodo le našli odgovore?


»Glavno vprašanje je, kako se je lahko pokrajina v 2,5 milijona letih dvignila nad površje in se potem spet pogreznila. V geološkem smislu je to kratko obdobje za kaj takega,« je dejal White in pojasnil trenutno teorijo: vzrok za vse je magma, ki je na tistem območju v notranjosti našega planeta; njena vročina je ustvarila ogromen žareč greben, ki se je zaradi visokih temperatur preprosto porušil. To bo glavno vodilo geologov, ki doslej še niso naleteli na kaj podobnega, razkrivanje tovrstnih pojavov pa bi utegnilo prinesti številne odgovore na vprašanja o notranjosti Zemlje.
Deli s prijatelji