MUTACIJA

Na svet prijokal kar s 34 prsti

Objavljeno 26. julij 2011 20.47 | Posodobljeno 27. julij 2011 00.00 | Piše: A. P.

V Indiji se je rodil deček s 34 prsti – a brez palcev

Starši so bili šokirani, ko so opazili odvečne prste
Svetovni rekord, ki ga je prevzel enoletni deček iz Indije, spada v kategorijo podvigov, ki nekoliko grenijo. Malček iz Utar Pradeša, ki leži na severu te mogočne azijske države, je na svet privekal s 34 prsti. Nesrečni Akšat Saksena je imel sedem prstov na vsaki roki in deset na vsakem stopalu. Pri vseh teh pa mu mati narava ni naklonila palcev, ki so seveda nujno potrebni za prijemanje in vsakodnevno delo s predmeti.

Šokirana mati

»Presrečna sem bila, ko sem zagledala otroka. To je moje prvo dete. Pozneje, ko sem opazila prste, sem bila šokirana in presenečena,« je povedala otrokova mama Amrita Saksena. Ženska je bila zaradi otrokove hibe zelo nesrečna, dokler je ni obiskal znanec in ji razkril presenečenja. Družinski prijatelj jo je prepričal, da je drobni Akšat nekaj posebnega. »Na internetu je prebral o Kitajčku, ki se je rodil z 31 prsti. Nato mi je povedal, da je moj deček podrl rekord.« To so zdaj potrdili tudi predstavniki Guinnessove knjige rekordov.

Nova prsta iz amputiranih prstov

Kmalu po vpisu v knjigo rekordov so malčka operirali in mu odstranili odvečne prste. Zdravniki se še posebno trudijo pri rekonstrukciji manjkajočih palcev. Te poskušajo izdelati iz amputiranih prstov.

Tudi deček iz Kitajske, starši nočejo razkriti njegovega imena, si je nedavno dal odstraniti prste, vendar je star že šest let. Otrok iz Šenjanga je imel na rokah 15 prstov, na nogah pa 16. Operacija je trajala šest ur. Večje število prstov je navadno posledica genske mutacije, ki je lahko tudi dedna. Praviloma se dodatni izrastki pojavijo na tisti strani okončine, kjer je mezinec.
Deli s prijatelji