IZTREBEK

Na prodaj najdaljši dinozavrov kakec

Objavljeno 22. julij 2014 18.59 | Posodobljeno 22. julij 2014 19.00 | Piše: A. J.

V Los Angelesu vabijo na nenavadno dražbo več kot en meter dolgega iztrebka.

Veličastno bitje je tehtalo zavidljivih 227 kilogramov.

Nenavadno: velikanske prazgodovinske živali, ki so naseljevale Zemljo več 100 milijonov let, so za seboj pustile le skromno bero kakcev! To dejstvo že leta bega znanstvenike, ki se vsakega odkritja novega dinozavrovega kakca neznansko razveselijo.

Za paleontologe je odkritje iztrebka katere od nenavadnih živali, ki so izumrle pred 65 milijoni leti, skorajda nekaj podobnega, kot je za arheologe odkritje nove piramide!

Nič čudnega torej, da ima dinozavrov iztrebek na trgu zelo visoko ceno. Še posebno, če gre za najdaljši znani tovrstni primerek! Prav tega bodo danes ponudili na dražbi v Los Angelesu. Najdaljši znani dinozavrov iztrebek je dolg 101 centimeter, star pa je od 5,3 do 33,9 milijona let. Ponosni lastnik I. M. Chait je prepričan, da lahko zanj iztrži tudi do 10.000 dolarjev (7388 evrov)! Za to vsoto si bo kupec priboril priložnost za odkrivanje vrste prazgodovinskega plazilca oziroma ptiča (znanstveniki se vedno bolj nagibajo k tezi, da so bili dinozavri bolj podobni ptičem kot plazilcem), saj za zdaj ni znano, kateri vrsti je uspelo ustvariti ta spektakularni primerek. Dostopen mu bo tudi za strokovnjake izjemno zanimiv vir informacij o tem, s čim so se dinozavri prehranjevali.

Pomanjkanje odkritih dinozavrovih iztrebkov znanstvenike bega že leta. Slovaški znanstveniki menijo, da bi se odgovor lahko skrival v ščurkih, ki so se pred milijoni let najbrž hranili z iztrebki dinozavrov.

 

Deli s prijatelji