PODMLADEK

Na dvorišče se jim je naselil sovji par

Objavljeno 27. julij 2011 18.46 | Posodobljeno 27. julij 2011 20.25 | Piše: O. B.

Sovjo družino si najraje ogledujejo otroci

Najprej je na njihovi kmetiji zvalila dve, nato tri sovice, kako bo v tretje? Vidonjevi so nadvse veseli svojih živalskih otrok.

Sove imajo rade mir

Sove se pogosto naselijo v bližini kmečkih poslopij, še raje pa izbirajo mirne zapuščene hiše in druge objekte. Toda pri Vidonjevih v Bodoncih na Goričkem so se sove nastanile prav pred hišo, kjer je vseskozi človeški vrvež, kar pa sove med valjenjem očitno ne moti.

Niso se zmotile, vrnile so se

»Pred dvema letoma se je sovji par odločil za valjenje na našem gospodarskem poslopju, in sicer v hišici, kjer smo pred leti imeli golobe. Mama sova je zvalila dva mladiča, in ko so se pripravljali za letenje s strehe gospodarskega poslopja, je bilo prav posebno doživetje. Letos spomladi se je par vrnil in gnezdi prav nad parkiriščem ob hiši, kjer se nekaj vedno dogaja, sova pa je zvalila tri mladiče.

Očitno se sove počutijo varno, nam je razlagala gospodinja Darinka Vidonja. Prihod nepričakovanih gostov je Vidonjeve spodbudil, da so začeli prebirati članke o sovah in primerjati njihovo dejansko vedenje z zapisanim.

Ponosni na svoje sove

Naša sogovornica Darinka pravi, da je v bližini njihove domačije precej starih sadovnjakov, kjer se sove rade zadržujejo. »Veseli in ponosni smo, da so izbrali ravno nas. Sovji mladiči so bili v veselje vsem, predvsem pa vnukinji Evi, pravzaprav smo se vsi raznežili, ko smo prvič opazovali te male puhaste kepice. Ogledat so si jih prišli tudi sosedje in drugi obiskovalci, pa tudi ekipa iz televizije Gea, pa tudi otroci iz vrtca, ki so bili navdušeni,« dodaja Vidonjeva.

Med sovami in družino Vidonja je stkana posebna vez

Čeprav so se sove navadile na bivanje pri njih, so obakrat ostale le kakšna dva meseca. Ko so se mladiči naučili leteti, so vsi zapustili gnezdo. Letošnja sovja družina jih je zapustila ravno te dni. Čeprav so se na te ljubke živali zelo navezali, Vidonjevi niti pomislili niso, da bi kakšnega mladiča obdržali zase in ga zaprli v kletko. Darinka prizna, da ob večerih še vedno rada pogleda okrog hiše in prisluhne oglašanju sov, ki se zadržujejo v bližnjih sadovnjakih, vendar se v golobjo hišico ne vrnejo več.

»Sovice so nas spoznale po glasovih, zlasti mene, ki sem največ doma, zato se najraje oglašajo, ko slišijo moj glas. Sploh pa vsak večer, ko se nekoliko stemni, pridejo v sadovnjak nasprotii cerkve ter nas lepo vse tri pozdravijo. To nam res veliko pomeni in hudo bi bilo, če bi nas zapustile,« dodaja Darinka.

Želimo si, da nas drugo leto spet obiščejo

Kot so potrdili nekateri ornitologi, je verjetnost, da se sove vrnejo tudi drugo leto precejšnja, saj naj bi šlo za lesno sovo, ta vrsta pa se rada vrača na stara mesta, zlasti če so v okolici dobre možnosti za prehranjevanje. Kljub temu pa ni možnosti, da bi sova kdaj izrinila domačo pomursko ptico štorkljo, ‘štrka‘, kot pravijo tu.

Deli s prijatelji