LEPOTNI IZBOR

Miss aresta je serijska roparka in prostitutka

Objavljeno 26. november 2015 12.23 | Posodobljeno 25. november 2015 19.27 | Piše: A. P.

V brazilskem ženskem zaporu spet tradicionalni lepotni izbor.

Zaporniki so pobegnili kar skozi glavni vhod.

Zapor Talavera Bruce se vsako leto za en dan odene v glamur. V edinem ženskem zaporu v Riu de Janeiru tedaj ob strogih varnostnih ukrepih pripravijo čisto pravo lepotno tekmovanje. Vsi drugi dnevi so polni napetosti, spletk, grobosti in nemira, na dan tekmovanja pa zavladata ženstvenost in tankočutnost. 
Ženski zapor je v večjem kazenskem kompleksu Bangu in je dom najokrutnejših brazilskih zločink. Vodstvo ustanove se je odločilo, da lepotni izbor podpre, saj si jetnice z njim dvigujejo samozavest, nekoliko se sprosti ozračje in pozabi na vsakodnevne tegobe življenja za rešetkami. Prav tako postanejo ženske bolj človeške druga do druge. Tekmovanje podpirata tudi lokalna skupnost in cerkev.

Udeleženke pomerijo več kosov oblačil, nato se naličijo in si uredijo pričesko. Pri tem jim po navadi pomagajo prostovoljke. Zapornice vadijo hojo po modni brvi, posnemajo poze tekmovalk na običajnih izborih za miss ter se bolj ali manj iskreno smehljajo in zapeljivo mežikajo. Medtem ko tako poudarjajo svoje obline, je najbrž najtežje paznikom na stolpih, saj morajo krotiti radovednost. Neizprosno žirijo je letos prepričala 27-letna Michele Rangel, ki je kar poletela od sreče, ko je izvedela, da je osvojila naslov najlepše, in za trenutek pozabila, da je v enem najbolj nevarnih krajev na svetu zaprta za 39 let, in sicer zaradi prostitucije in serije oboroženih ropov.

Po poročanju brazilskega pravosodnega ministrstva se je število jetnic med letoma 2000 in 2014 povečalo za neverjetnih 567 odstotkov. Brazilija sicer slovi kot država s preobremenjenimi zapori in se uvršča na četrto mesto na svetu po številu jetnikov. Trenutno je tam zaprtih 600.000 ljudi, zapori pa so zasnovani za zgolj 377.000 jetnikov.

 

Deli s prijatelji