PODVIG

Lepa ruska kozmonavtka 
za šest mesecev v vesolje

Objavljeno 09. marec 2013 21.54 | Posodobljeno 09. marec 2013 21.55 | Piše: E. B.

Rusi bodo v vesolje znova poslali žensko: prihodnje leto bo tja poletela 36-letna Jelena Serova.

Jelena bo komaj četrta Rusinja v vesolju.

Rusi so na dan žena naznanili, da bodo v vesolje znova poslali žensko. Ta čast je tokrat pripadla 36-letni Jeleni Serovi, ki naj bi že septembra lani odpotovala na Mednarodno vesoljsko postajo, a so dogodek zaradi zapletov prestavili, zdaj pa so ga znova potrdili.

Jelena, diplomirana letalska inženirka, se prihodnje leto, ko naj bi se končno lotila največjega podviga v življenju, po vsej verjetnosti ne bo sprehajala po vesolju; njeno delo tako ne bo odstopalo od tistih opravil, ki jih naložijo kozmonavtom na krovu postaje, 36-letnica pa naj bi se šest mesecev osredotočala predvsem na raziskavo mikrogravitacije. Da pa njena misija ni le simbolna opomba, češ da Rusi kozmonavtskih vrst ne polnijo spolno diskriminatorno, so sporočili, da se za velik izziv pripravlja še 28-letna Ana Kikina, ki se je programu pridružila v lanskem naboru osmih novincev.

Jelena bo četrta Rusinja v vesolju

Ruska vesoljska agencija bo v vesolje poslala žensko po skoraj dveh desetletjih; naj spomnimo, ta čast je kot prvo doletela Valentino Tereškovo, ki je na krovu vostoka 6 poletela 1963. in v treh dneh 48-krat obkrožila Zemljo. Čeprav so mnogi dvomili, da je imela kozmonavtka med podvigom kakšno posebno zadolžitev, so Rusi kaj hitro utišali javnost, predvsem tekmece z zahoda, češ da je v orbiti preživela več časa kakor dotlej vsi Američani skupaj. Rivalstvo z ZDA so začinili še z izjavo, da so s potezo potrdili enakopravnost žensk v Sovjetski zvezi, medtem ko lahko Američanke o čem takšnem zgolj sanjarijo za štedilnikom. A po Tereškovi sta vesolje obiskali le še dve Rusinji, Svetlana Savicka kot prva ženska na svetu na dveh misijah, na drugi je opravila še tako zaželen sprehod, in Jelena Kondakova, ki je v vsemir ravno tako odpotovala dvakrat.

Da se zarečenega kruha največ poje, očitno drži tudi tokrat. Jelena bo torej šele četrta Rusinja v vesolju, medtem ko so jih ZDA tja poslale že 43, tudi Sunito Williams s slovenskimi koreninami. Naj spomnimo, prva Američanka na raketoplanu, Sally Ride, je umrla julija lani zaradi raka trebušne slinavke: stara je bila 61 let, leta 1983 pa je s challengerjem opravila zgodovinsko potovanje.

Deli s prijatelji