POKLON

Kitajska ukradla Avstriji alpsko vasico

Objavljeno 19. junij 2011 13.22 | Posodobljeno 19. junij 2011 13.22 | Piše: Šp. S.

Avstrijci niso prav nič jezni, pravzaprav so ponosni, da so bili izbrani

V Hallstattu so ponosni.
HUIZHOU – Svoje sajasto industrijsko mesto namerava Kitajska spremeniti v repliko avstrijske alpske vasice Hallstatt, v upanju, da bodo zastarela južna mesta ponovno zaživela. Hallstatt je turistični kraj v zgornjeavstrijski pokrajini Salzkammergut na jugozahodnem bregu jezera Hallstatter See, Kitajci pa upajo, da bo njegov dvojnik, zdaj mesto Huizhou, privabil k njim tiste Evropejce, ki jih stran od doma muči domotožje, in pa tiste, ki so dovolj radovedni, da si bodo atrakcijo šli ogledat od blizu.

Kopija vasice, z umetnim jezerom skupaj, je vredna skoraj 6,5 milijarde evrov. Kitajci so tri leta pozirali kot turisti pred vsako zgradbo v avstrijskem kraju, da so pridobili potrebne podatke, poroča britanski portal Daily Mail. Njihov načrt so odkrili, ko je kitajski gost v hallstattskem hotelu pozabil sveženj načrtov.

Kitajska sicer že ima mesto po vzoru angleškega Dorchestra Čengdu in mesto Thames v bližini Šanghaja.

Kaj pa o njihovem početju pravijo naši sosedje? Pravijo, da so ponosni, da se je kitajsko oko zapičilo prav v njihovo vas. Projekt vidijo kot dobro stvar za svoj posel. »Veseli nas, da se jim zdi dovolj lepa za kopiranje,« pravi lastnik trgovine s spominki Ingrid Janu. Župan Hallstatta, Alexander Scheutz, pa opisuje načrt kot poklon njihovi vasi.

Deli s prijatelji