KIT

FOTO: Ste videli, kakšno truplo je naplavilo Jadransko morje?

Objavljeno 18. december 2017 21.36 | Posodobljeno 18. december 2017 21.36 | Piše: S. U.

Ob hrvaškem Pelješcu so našli truplo kita.

Športni ribiči so v nedeljo v morju nedaleč od Orebića na južni strani polotoka Pelješac našli truplo kita, velikega približno pet metrov in težkega več centov. Doktor Sergije Vilović iz društva za zaščito živali s Korčule je za hrvaške medije potrdil, da gre za Cuvierjevega kljunastega kita (Ziphius cavirostris). Nesrečno žival je zaneslo v plitvino med močnim južnim vetrom, ki je več dni pihal na jugu Dalmacije. Odrasli Cuvierev kljunati kit lahko sicer doseže velikost do sedmih metrov.

Fotograf iz Orebića Ivica Trojanović je na svojem facebooku objavil fotografije in videoposnetek trupla kita, ki je plulo le nekaj metrov od obale na območju Dubravica vzhodno od Orebića.

Hrvaški inštitut za raziskave in zaščito morja Plavi svijet z otoka Lošinja je na svoji spletni strani objavil, da so se Cuvierevi kljunati kiti redko pojavljali v Jadranskem morju. Njihove raziskave, ki so potekale med letoma 2010 in 2013, so sicer potrdile navzočnost tovrstnih kitov v južnih delih Jadrana v globinah med 700 in 1200 metri.

 

Deli s prijatelji