NEUSTRAŠNA LEPOTIČKA

Dolgonoga svetlolaska z 
belimi morskimi volkovi

Objavljeno 07. marec 2013 10.43 | Posodobljeno 06. marec 2013 23.23 | Piše: A. P.

Neustrašna lepotička se potaplja z vladarji morskih plenilcev.

Ali ji sporočimo, da smo tudi mi malce ogroženi?

Morski psi vseh oceanov in morij si ne bi mogli želeti boljše zaščitnice, kot je 27-letna lepotica Ocean Ramsey. Dolgonoga svetlolaska, ki že v imenu skriva svoje poslanstvo, je po poklicu inštruktorica potapljanja in model. Odraščala je na Havajih in v kalifornijskem San Diegu, zato ne preseneča, da je večino časa preživela v vodi.

Beli morski volkovi niso zveri, ki nas strašijo z velikih platen

Njeno pozornost so kmalu pritegnili morski psi, še posebno veličastni beli morski volk, ki zaradi nevednosti o njem velja za krvoločnega človekožera. Krivdo za slab sloves teh morskih plenilcev večinoma nosi Hollywood, ki je s filmi, kot je Žrelo, ustvaril predsodke in neresnice o njih. Ocean je plavala že z 32 različnimi vrstami morskih psov in še nobeden je ni napadel. Brez dodatne zaščite je plavala tudi z več kot pet metrov dolgim belim morskim volkom. Po njenem prepričanju se napadi na človeka dogajajo le po naključju, ko nas morski psi zamenjajo za plen. »Imam veliko sreče, da sem lahko plavala z belimi morskimi volkovi, to so bili moji najlepši trenutki v življenju. Težko izrazim radost in osupljivost tovrstnega doživetja. Gledam ga in vidim njegov izraz, vem, da me opazuje. Dovolim mu, da zaplava proti meni. Včasih mi dovolijo, da se jih dotaknem ali jih držim za hrbtno ali repno plavut, in me vlečejo skozi vodo. Prav čutila sem izjemno hitrost, s katero plavajo. Veliko se lahko zgodi med dvema bitjema, tudi če ne govorita istega jezika,« je pojasnila lepotica, ki živi na havajskem otoku Oahu.

Fotografije njenih potapljaških podvigov so obkrožile svet in ji omogočile, da je predavala o morskih psih na različnih koncih sveta. Povedala je, da se je že naučila ločiti posamezne živali, saj ima vsaka prepoznavne brazgotine na telesu, obarvanost nad škržnimi režami in druge vidne znake. Čeprav beli morski volkovi spadajo med najbolj poznane živali, o njih ne vemo prav veliko. Še nikoli jih namreč nismo videli med razmnoževanjem, prav tako ne vemo, kako dolgo živijo.
 

Deli s prijatelji