ŠOK

Človeški drek padal z neba

Objavljeno 06. marec 2013 09.16 | Posodobljeno 06. marec 2013 09.16 | Piše: A. O.

V mobilni dom Angležinje blizu Birminghama je treščila gmota ledu.

Fotografija je simbolična.

Angležinjo Caroline Guy je zjutraj okoli sedme ure zbudil glasen ropot s pokom, zato je mislila, da nekdo vlamlja v njen dom ali da se je zgodila eksplozija. Ko se je odpravila v spodnje nadstropje in začela raziskovati, ni našla ničesar sumljivega. Čez dan se je mudila po vsakdanjih opravkih, okoli 14. ure pa se je odpravila v mobilno hišico, ki stoji na njeni zemlji, da bi jo očistila. Ob vstopu v kopalnico jo je pričakalo pravo presenečenje.

Bilo je, kot da bi v sobico treščila bomba. V stropu in tleh sta zevali slabega pol metra veliki luknji, luči in električna napeljava so bili potrgani, podobno se je zgodilo z ogledalom, ki je razbito ležalo raztreseno naokrog. Kopalnica je bila polna ledenih kosov različnih velikosti, v luknji na tleh pa je ležal velik kos ledu rjavkasto-rumenkaste barve. Čeprav je od trka minilo že okoli sedem ur, je bila ledena gmota na tleh še vedno precej velika. »Kocka ledu je morala biti velika vsaj 45 centimetrov, saj sta toliko veliki luknji, ki ju je naredila,« je o nenavadnem pojavu povedala Caroline. Led je v vrečki shranila v svoj zamrzovalnik, za dokaz, pravi. Gmota ledu naj bi padla z neba po tem, ko se je odtrgala od trupa enega izmed letal, ki vsak dan preletavajo okolico nad posestjo 52-letne mame dveh otrok. Živi namreč blizu birminghamskega letališča, v mestecu Pattingham v Staffordshiru, zato je letal vajena, vendar je takšen dogodek, kot se je zgodil minulo soboto, zelo redek. O redkosti priča podatek, da se je v zadnjih 40 letih le petkrat zgodilo, da je ljudi zadel led odpadnih tekočin iz letala. Po besedah predstavnika za stike z javnostjo angleške uprave za civilno letalstvo so tovrstni dogodki res zelo redki, vendar pa se občasno vseeno dogajajo. »Če začne puščati tekočina iz letala, ta zamrzne, ko se nabira ob zunanjosti trupa,« je povedal in dodal, da se gmota nato ob spuščanju letala segreje in se začne taliti, nato pa odpade. »Viri puščanja tekočine so lahko le straniščni prostori, klimatska naprava ali tekoča voda,« je še pojasnil. Gmota, ki je popolnoma uničila Carolinino mobilno hišico, je glede na barvo najverjetneje prišla iz stranišča letala, tako da so njeno kopalnico pravzaprav razdejale zmrznjene človeške fekalije.

Sreča v nesreči je bila, da ni bil nihče poškodovan ali mrtev, ker v hišici takrat ni bilo nikogar. Guyeva in njena družina sta se namreč po dveh letih bivanja v prikolici, medtem ko so na posestvu gradili hišo, iz nje izselila novembra. Po vodi pa je zaradi slabega vzdrževanja letal splaval njen zaslužek, saj je hišico nameravala prodati za okoli 5000 funtov, a je ta po zračnem napadu po njenih besedah le še za na odpad. Za popolno uničenje nekdanjega doma družine Guy menda ni nihče odgovoren, kot so jo obvestili iz Uprave za civilno letalstvo, vendar Caroline meni, da bi vseeno moral kdo odgovarjati. V uradu bodo tako le zbrali obvestila o preletih tistega območja na dotični dan in uro in na vseh teh letalih izvedli temeljit pregled, ne nameravajo pa ji plačati odškodnine za povzročeno škodo.

Deli s prijatelji