PRIPRAVNO

Železniška postaja 
z lastnim sodiščem

Objavljeno 23. november 2015 18.05 | Posodobljeno 23. november 2015 18.13 | Piše: Staš Ivanc

Na kairski glavni postaji Ramzes bodo po hitrem postopku obračunali s prestopniki.

Skozi postajo Ramzes gre vsak dan milijon in pol potnikov. Foto: Reuters

Da bi ustavile tatove, berače, slepe potnike in nasilneže na glavni železniški postaji v Kairu, so se egiptovske oblasti odločile, da bodo v srcu kaotične končne postaje odprle sodišče, ki bo po hitrem postopku delilo pravico. Skozi postajo, ki nosi ime faraona Ramzesa, zgrajena pa je bila leta 1892, gre vsak dan več kot poldrugi milijon potnikov, s čimer je ena najprometnejših na svetu.

Tako veliko ljudi pa s seboj prinese vrsto težav, med katerimi so žeparji, tatovi prtljage in tisti, ki se prevažajo brez vozovnic. Kakor pravi vodstvo železniške postaje, zaradi vsega tega izgubijo več sto milijonov egiptovskih funtov na leto. Zato sta ministrstvi za pravosodje in promet v luči vsesplošnega boja proti kriminalu odobrili odprtje posebnega sodišča.

Železniška roka pravice

»Odločitev je bila sprejeta – delovati bo začelo v prihodnjih mesecih,« je izjavil visoki predstavnik egiptovskih železnic Nagva Albert Habib, odgovoren za stike z uradom predsednika države Abdela Fataha Al Sisija. »Slepim potnikom in vsem, ki bodo znotraj postaje kršili pravila javnega redu in miru, bomo sodili takoj.« Doslej so za pravico na železniški postaji skrbeli policisti, ki pa so zaradi dolgotrajnih pravnih postopkov marsikoga izpustili nekaznovanega, še posebno če jim je bil pripravljen v roko stisniti kak šop bankovcev. »Ko bomo imeli lastne sodnike, bodo ti lahko takoj delili pravico. Pričakujemo, da se bo število incidentov hitro zmanjšalo,« je še dejal Habib.

Kairska železniška postaja Ramzes, ki je nedavno doživela temeljito prenovo, velja za precej kaotično, saj se potniki drenjajo tako do primestnih vlakov kakor do dolgoprogašev, ki vozijo do Aleksandrije, Luksorja ali Asvana. Med njimi pa svojo priložnost iščejo ljudje z druge strani zakona. Habib je prepričan, da bodo z odprtjem sodišča na boljšem tako potniki kakor egiptovske železnice. »Če bodo ljudje vedeli, da imamo sodnika, ki bo takoj izrekal kazni, se ne bodo prerivali zaradi sedeža v vagonu ali se pretepali s sprevodnikom. In če se bomo lotili slepih potnikov, bomo nehali izgubljati kupe denarja,« sklene Habib. 

Deli s prijatelji