ODSTAVLJEN

Zaradi golfa ob službo

Objavljeno 09. november 2015 10.23 | Posodobljeno 09. november 2015 10.23 | Piše: S. I.

Kitajski podžupan je ostal brez položaja, ker je bil član zasebnega golf kluba in ga je hodil igrat tudi med delovnim časom.

Odstavljeni podžupan Lin Chunsong. Foto: en.sunningview.com

Podžupan mesta na jugovzhodu Kitajske je še ena žrtev protikorupcijske kampanje, s katero želi centralna oblast v Pekingu počistiti v lastnih vrstah. Lin Chunsong, drugi človek Wuyishana v provinci Fujian, je izgubil službo, ker je bil član zasebnega golf kluba in je hodil igrat med službo.

Golf je od časov pokojnega voditelja Mao Cetunga, ki ga je prepovedal, ker se mu je zdel preveč buržujski, močno napredoval: številni kitajski poslovneži ga imajo za potrditev statusa, mednarodnih turnirjev doma in v tujini pa se udeležujejo tudi profesionalni igralci iz Kitajske. A številni državljani ga še vedno vidijo kot priložnost za skorumpirane politike, da daleč od radovednih oči sklepajo sumljive posle, poleg tega pa ga dojemajo kot neprimerno dejavnost za vladne uslužbence, ki bi morali služiti ljudstvu.

Golf tudi med službo

Uradna kitajska tiskovna agencija Xinhua je sporočila, da je bil podžupan Lin Chunsong član lokalnega golf kluba in da je plačeval precej nižjo članarino kot preostali. Ko je provincialna vlada leta 2013 sprožila kampanjo proti članstvu državnih uslužbencev v zasebnih klubih, se je Lin preprosto včlanil pod drugim imenom in mirno  igral naprej. Od junija 2013 do avgusta 2015 je v svojem klubu odigral 163 partij golfa, od tega 12 med delovnim časom.

Podžupan je zdaj ostal brez položaja na podlagi protikorupcijske zakonodaje. Odkar je kitajski predsednik Xi Jinping pred tremi leti napovedal odločen boj proti korupciji, razsipavanju denarja in ekstravaganci v vladnih vrstah, je vlada v Pekingu objavila že vrsto podrobnosti o razkošnem življenju nekaterih predstavnikov oblasti, ki bi morali živeti skromno in dajati moralni zgled preostalemu prebivalstvu. Nekateri osramočeni veljaki so končali tudi za zapahi.

Deli s prijatelji