MOGOTEC

Za 45. rojstni dan si je naročil srajco iz zlata

Objavljeno 11. avgust 2014 17.08 | Posodobljeno 11. avgust 2014 17.09 | Piše: M. K.

Pankaj Parakh si je namenil prav posebno darilo: srajco iz zlata, vredno 160.000 evrov.

Ni vse zlato, kar se sveti, je rek, ki indijskega bogataša Pankaja Parakha zagotovo ne gane. Mogotec namreč nikoli ne zapusti hiše brez treh kilogramov zlatega nakita na sebi. Še več: za 45. rojstni dan, ki ga je praznoval pred nekaj dnevi, si je dal narediti srajco iz zlata, vredno 160.000 evrov! Oblačilo je izdelovalo kar 20 pletilcev. Za srajco iz 18- in 22-karatnega zlata, ki ima na spodnji strani tanko plast blaga, lahko pa se jo celo opere in posuši, so skupno porabili 3200 delovnih ur.

Parakh je obogatel s tovarno tekstilnih izdelkov, obsedenosti z dragoceno kovino pa sploh ne skriva. Na svojo novo srajco iz čistega zlata je namreč izjemno ponosen – takoj, ko jo je dobil, si jo je nadel, četudi to najbrž ni najbolj udoben kos njegove garderobe, srajca tehta kar štiri kilograme. Mogotec jo je kombiniral s čim drugim kot z zlatimi dodatki – zlatim okvirjem sončnih očal, zlato uro, zlato zapestnico in zlatim prstanom. Tako opravljen se je sprehodil najprej po domačem mestu Yeola, nato pa še po ulicah Mumbaja. To je mesto, ki ni le poslovno središče Indije, ampak v njem živi tudi ogromno revnih ljudi v barakarskih naseljih, ki so z žalostnimi in lačnimi očmi zrli v njegovo ekstravagantno podobo.

No, Parakhova narcisoidnost ima tudi svojo temno plat: ne more si namreč privoščiti sproščenega izhoda ali le trenutka samote, saj ga na vsakem koraku spremlja kup varnostnikov. A to ga ne odvrne od ljubezni do plemenite kovine: »Spomnim se, da sem že pri petih letih postal navdušen nad zlatom, kar naprej sem ga videl pred očmi, skozi leta pa se je to spremenilo v pravo obsedenost. Celo na svoji poroki pred 23 leti sem bil bolj ozaljšan kot nevesta, kar so imeli številni za neprimerno potezo. A tak pač sem, preprosto ljubim to kovino vseh kovin,« je povedal Pankaj in dodal: »Moraš biti dovolj drzen in hkrati pogumen, da nosiš tak kos oblačila v javnosti. A ne le to, vedno, ko zapustim hišo, imam s seboj revolver, za katerega imam potrebno dovoljenje. Brez njega ne grem nikamor.«

Deli s prijatelji