NEUMNO

Kajenje med nosečnostjo olajša porod?!

Objavljeno 09. julij 2011 18.54 | Posodobljeno 09. julij 2011 18.54 | Piše: Mo. S.

Zaradi kajenja v blaženem stanju so novorojenčki lažji, zato Britanke veselo kadijo naprej

Kljub vsemu je še vedno najboljše, da se vsaj med nosečnostjo odpoveste grdi razvadi
LONDON – Velika Britanija ima enega največjih deležev evropskih nosečnic, ki kadijo. Kljub temu da se zavedajo, da ta razvada lahko škodi tako njim kot otrokom, pa so zdaj »ugotovile«, da kajenje v nosečnosti zmanjša dojenčkovo težo, zato naj bi bil porod veliko lažji. Bizarno, a resnično.

Tudi na sestanku Evropskega združenja za reprodukcijo in embriologijo v Stockholmu so potrdili, da veliko žensk to meni, zato v nosečnosti števila cigaret na dan sploh ne omejijo, ampak veselo kadijo naprej. Prav tako so zagotovili, da nekatere ženske menijo, da manjše dete omogoči tudi lažji porod, čeprav ni vedno tako.

Profesor Nick Macklon z univerze v Southamptonu je naredil raziskavo, ki je pokazala, da ženske, ki ob zanositvi prenehajo kaditi, svoje še nerojene otroke v veliki meri zaščitijo pred potencialnimi boleznimi in deformacijami. Potrdili pa so tudi, da so otroci mamic, ki so med nosečnostjo kadile, ob porodu res lažji. Bolj ko so kadile, lažji so bili njihovi otroci.

A ne veselite se preveč. Kdo pravi, da lažji otrok tudi lažje pride na svet? In še: cigareta vsebuje več kot 4000 škodljivih snovi in toksinov, ki preprečujejo transport kisika in hranljivih snovi do dojenčka v maternici. Morda pa je vseeno boljše, da se vsaj med nosečnostjo odpoveste škodljivi razvadi.

Deli s prijatelji