NIKO

Cedilo na glavo, zdaj bi še versko gibanje

Objavljeno 14. julij 2011 19.52 | Posodobljeno 14. julij 2011 19.52 | Piše: D. P.

Prvič je poskusil že leta 2008

Po novem je dovoljeno imeti cedilo na glavi, saj gre za verski simbol
DUNAJ – Avstrijec je po treh letih le dobil boj z oblastmi, ki so mu dovolile, da se slika za osebne dokumente s cedilcem za makarone na glavi.

Prepovedana so pokrivala


V avstrijski zakonodaji je zapisano, da se je za potrebe uradnih dokumentov prepovedano fotografirati s pokrivalom. Izjema so le verski simboli. Boj z oblastmi je bil dolg. Niko Alm je zapriseženi ateist. Pripada verskemu gibanju pastafarijanizmu, cedilka za makarone pa je njihov verski simbol. Trdi, da gre za versko obeležje, ne pa parodijo.

Tri leta boja


Prvič je poskusil že leta 2008. Na okence uprave enote je prinesel fotografije. Uslužbencu je razložil, da pripada verski ločini pastafari. Vestni birokrat je prevzel fotografijo, čez nekaj dni pa obvestil Nika, da zadeva ni sprejemljiva. Da bi mu uredili dokumente, so zahtevali novo fotografijo.

Poslali so ga k zdravniku


Niko se ni dal. Zahteval je, da mu to napišejo uradno. Namesto papirnatega pojasnila je dobil poziv za pregled pri zdravniku, kjer naj bi ugotovili, ali je psihično sposoben za vožnjo z avtomobilom.

Cedilo na glavo, zdaj za priznanje gibanja


Mož v belem je potrdil, da je z Nikom vse v redu. Po treh letih papirne vojne so Niku le dovolili, da bo imel fotografijo, kjer njegovo glavo krasi cedilo za makarone (ali pašto, kot se to reče v pogovornem jeziku).

Niko se s tem ne bo zadovoljil. Vložil bo zahtevo, da se tudi uradno prizna verska ločina pastafarijanizem. Začetnik gibanja in vere je bil fizik Bob Henderson, pristaši gibanja pa verujejo v letečo špagetno pošast.
Deli s prijatelji