EKSTREMNO

Bo socialna nemškim neonacistom vzela otroke?

Objavljeno 27. julij 2011 09.05 | Posodobljeno 27. julij 2011 09.05 | Piše: I. P.

Želijo preprečiti vzgojo v duhu poveličevanja Hitlerja

Adolf Hitler, spomin na enega najhujših zločincev vseh časov še živi

Otroke nemških staršev, ki se predstavljajo kot neonacisti, bi lahko socialna služba ločila od družine, sporoča Daily Mail. Nemške oblasti so se za ta korak odločile, da bi izkoreninile vse popularnejša čaščenja Adolfa Hitlerja in tretjega rajha. Veliko zaskrbljenost je izzvalo vse večje prirejanje letnih taborov in posebnih šol, v katerih se otrokom nacistično gibanje, v katerem je bilo med holokavstom ubitih več kot 6 milijonov Judov, predstavlja kot nacionalno dobro.

Demokracija je za slabiče

V nedavni raciji v enem od taborov so odkrili otroške sestavljanke s podobo nemške meje pred drugo svetovno vojno in barvanke, s katerimi skušajo otrokom prikazati Hitlerja v čim lepši luči. Poleg tega so našli še torte s simboli SS in okraske v obliki svastike. Ko ideološki vpliv doseže za otroke škodljivo, družbeno nesprejemljivo stopnjo, morajo država in javne ustanove najti rešitev, je pojasnil Günther Hoffmann, strokovnjak za pravice otrok.

V nekaterih taborih otroke učijo, da je demokracija za slabiče in da lahko nacionalna skupnost pod vodstvom novega vodje reši državo. Dodajajo, da je naslednika Hitlerja treba še odkriti, otroke pa učijo, da je nacistično gibanje leta 1930 rešilo Nemčijo po porazu v prvi svetovni vojni.

Natančna obsežnost problema ni znana

Vse več nacističnih taborov pod imenom Narod in domovina je vzniknilo v zadnjih letih po celotni Nemčiji z namenom, da bi izobraževali podmladek pronacističnih staršev. Najbolj strah vzbujajoče stanje je v vasi Jamel, približno 160 kilometrov od Berlina, kjer se 99 odstotkov prebivalcev s ponosom izreka za naciste.

Deli s prijatelji