RECEPT

Slana pita (quiche) z jesenskimi sadeži

Objavljeno 26. december 2020 17.00 | Posodobljeno 26. december 2020 17.13 | Piše: U. J., Foto Akademija Jezeršek
Ključne besede: quiche Suzy

Čeprav je v družini Jezeršek Luka najbolj znan kuhar, njegova žena Aleksandra zelo rada peče pite. Zato nam je zaupala recept za eno svojih najljubših, ki sicer vsebuje jesenske plodove, a je tako slastna, da si jo lahko privoščite kadarkoli!

pita z jesenskimi sadeži
Karamelni okus pečene jesenske buče v družbi sladko-grenkega brstičnega ohrovta in brokolija, ki se potopijo v žametni preplet rumenjakov, sladke skute in smetane na klasičnem krhkem testu, prikliče nasmeh na obraz in toploto v srce v vsakem trenutku dneva.

Preberite še: Direndaj ti zleze pod kožo

Za daljše jesenske dni in krajše zimske večere je kos pite z izbrano solato vrhunska kombinacija! 
image
pita z jesenskimi sadeži

Sestavine za model pite

premera 24 do 28 cm
Testo
*300 g moke
*200 g masla
*1 jajce
*20 g mrzle vode oz. po potrebi (odvisno od velikosti jajca)
*sol

Nadev
*120 g brokolija in brstičnega ohrovta
*300 g bučnega pireja (hokaido buča, muškatna buča ali maslena buča)

Preliv/legir
*50 g sladke skute – rikote (lahko je tudi navadna skuta)
*1 dl sladke smetane
*4 jajca za peko
*sol in beli poper
*muškatni orešček

Za zaključek pite
*bučni krhlji
*olivno olje
*sol
*bučna semena

Kako pripravimo testo?
Moko zgnetemo z maslom, jajcem in ščepcem soli v gladko testo, ki ga zavijemo v folijo in damo vsaj za pol ure na hladno. Model za pito premažemo z maslom. Testo razvaljamo približno 5 mm debelo in z njim s pomočjo valjarja obložimo model. Testo, ki visi čez rob, odrežemo, testeno dno pa večkrat prebodemo z vilicami. Model s testom postavimo še enkrat vsaj za pol ure v hladilnik. Sledi slepa peka. Ko si testo spočije, ga obložimo s peki papirjem in nanj stresemo fižol, lahko tudi kakšno drugo stročnico ali glinene kroglice. Pečemo na približno 170 do 180 °C nekje 15 minut. Nato odstranimo fižol s papirjem za peko in pečemo še 5 minut.
Kako pripravimo zelenjavo za nadev?
Za nadev bučo očistimo in narežemo na poljubno velike kose. Kose buče damo na pekač, rahlo pokapljamo z olivnim oljem in spečemo v pečici (približno 180 do 200 °C), da se zmehča in dobi karamelno skorjico. Ohlajeno z vilicami 'poštokamo' v grob pire. Če želimo popolnoma gladek pire, ga prepasiramo.
Brokoli in brstični ohrovt očistimo, operemo in razdelimo na cvetove oziroma narežemo na četrtine. V vreli osoljeni vodi brokoli in brstični ohrovt kuhamo približno 5 minut, odcedimo in ohladimo s hladno vodo.
Kako pripravimo preliv z bučnim pirejem?
Mleko, sladko smetano in jajca razžvrkljamo, solimo in popramo. Začinimo z muškatnim oreščkom. Dodamo bučni pire in dobro premešamo. Po potrebi še začinimo.
Kako sestavimo pito?
Brokolijeve cvetke in brstični ohrovt razporedimo po napol pečenem testu in prelijemo z bučnim prelivom.
Kako dolgo jo pečemo?
Pito pečemo 30 minut na 150 °C in 10 minut na 170 °C (čas in temperaturo prilagodimo pečici).
Kako polepšamo pito?
Del buče narežemo na manjše krhlje. Preložimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko, pokapljamo z oljem in spečemo v vroči pečici na 220 do 250 °C, da dobijo karamelno skorjico. Pazimo, da jih ne zažgemo. Bučna semena popražimo. Pečeno pito obložimo s pečenimi bučnimi krhlji in potresemo s praženimi bučnimi semeni. Za piko na i pa sledi še kakšna zeliščna vejica.
Žlica kisle smetane z grškim jogurtom, česnom, pestom bučnih semen, bučnim oljem, kajenskim poprom in ščepcem soli bo dala piti dokončni pridih. Skleda pisane jesenske solate (motovilec, rdeče zelje, radič z naribanim korenjem ali kolerabo in praženimi sončničnimi semeni) pa bo zadela žebljico na glavico.
Deli s prijatelji