MEH NA MAH

Fehtarji in Kvatropirci združili moči

Objavljeno 13. januar 2021 10.00 | Posodobljeno 13. januar 2021 10.00 | Piše: Mojca Marot, foto osebni arhiv

Tik pred koncem leta, od katerega smo se poslovili, je glasbeno zakladnico obogatila še ena priredba pesmi Primorskih fantov Decembrski dan. Očitno je skladba všeč številnim glasbenikom, saj jo pogosto izvajajo ob različnih priložnostih. Njene priredbe so se zdaj lotili tudi Fehtarji in Kvatropirci.

Med snemanjem videospota na Krvavcu
»Dnevi večnosti niso vsi enaki, vsak pa si želi le lepih dni. Dneve žalosti raje vsak pozabi in spominja se le lepih dni.« Tako se začnejo verzi, ki jih je v melodijo vtkala avtorica Ivica Vergan. Z Ivico in Primorskimi fanti, ki pesem izvajajo v originalu, se strinjajo tudi Fehtarji in Kvatropirci, ki so se od preteklega, za številne nič kaj prijaznega leta poslovili prav s to skladbo. In to skupaj.
image
Kvatropirci se pripravljajo na prvi okrogli jubilej.

»Sodelovanje se je zgodilo povsem spontano. V prvi vrsti zaradi ljubezni do glasbe in prijateljstva, ki nas druži že dolgo,« pravi Jure Jaklič, član Kvatropircev, ki so jih narodno-zabavni interpreti v preteklosti že nekajkrat vabili k sodelovanju. »S fanti pa smo čakali na pravo priložnost. Na pesem, ki nam bo res všeč in pri kateri bomo lahko tudi v narodno-zabavni izvedbi ohranili svoj značilni zven. Pesem Decembrski dan se nam je zdela prava in nas je vse navdušila. Hkrati pa je ravno pravšnja za ta čas, ki ni prav nič naklonjen glasbenikom,« pravi Jaklič.
image
Skupaj so posneli priredbo za pesem Decembrski dan.

In doda, da se Kvatropirci že pripravljajo na prvi okrogli jubilej. V ta namen bodo izdali še nekaj pesmi in organizirali koncertno turnejo. Kvatropirce in Fehtarje pa povezuje tudi skupni član, kitarist Samo Kališnik, ki je tako fehtar kot kvatropirec. Preostala dva kvatropirca sta še Tomaž Krt in Matej Kocen. Fehtarji pa so poleg Kališnika še Matic Plevel, sicer kitarist Ansambla Saša Avsenika, Blaž Jenkole, vodja in harmonikar Ansambla Raubarji, in Domen Kovač, član Ansambla Jureta Zajca. Matic, ki tudi pri Fehtarjih igra kitaro, pa je hkrati menedžer Kvatropircev. »Besedilo pesmi Decembrski dan ima močno simboliko in je hkrati prispodoba trenutne situacije, v kateri smo. Izpostavil bi predvsem verz 'z ognjem led se boril je zaman', v katerem je led lahko prispodoba za to čudno situacijo, ogenj pa za ljudi. A nikoli se ne smemo vdati, pa če je še tako težko, saj ljudje z močno voljo zmoremo marsikaj,« razloži.
image
Fehtarji so sicer člani različnih ansamblov.

Kot pravi, so Fehtarji po eni strani hvaležni za preteklo koronsko leto. »Preprosto zato, ker smo imeli z matičnimi ansambli manj obveznosti in se nam je uspelo bolj povezati. Izdali smo kar tri pesmi in posneli album, ki bo izšel še letos,« še izda Plevel, ki tudi upa, da se bo epidemiološka situacija končno umirila in se bodo lahko vrnili na oder. Fehtarji in Kvatropirci so za priredbo Decembrski dan posneli tudi videospot. In to na idiličnem Krvavcu, kjer je narava poskrbela za izjemno kuliso, ki jo je v videopodobo ujel Matjaž Kosmač iz produkcijske ekipe MaKo studio. »Še posebno pa smo hvaležni Ivici Vergan, da nam je dovolila posneti priredbo, s katero želimo vsem uspešno, bolj mirno, zdravo in iskrivo leto, v katero smo pravkar vstopili,« sklenejo fantje obeh skupin.
 
Deli s prijatelji