NA BOLNIŠKO

Neymarja je prav brutalno spravil v bolniško posteljo

Objavljeno 07. julij 2014 13.16 | Posodobljeno 06. julij 2014 19.24 | Piše: Rok Tamše

Četrtfinalne tekme svetovnega prvenstva je zasenčila poškodba brazilskega zvezdnika.

Kolumbijec Juan Zuñiga je z brutalnim prekrškom poškodoval Neymarja. Foto: Reuters

Ne, bolj dramatičnega svetovnega prvenstva še ni bilo, pa če upoštevamo samo rezultatske razplete dozdajšnjih tekem ali pa še vse nešportno dogajanje, ki spremlja boje najboljših reprezentanc na 20. mundialu. V nogometno strastni Braziliji se mora preprosto zgoditi več in bolj dramatično kot kdaj prej. Mislili smo že, da bo najbolj razvpit dogodek tega turnirja v Južni Ameriki ugriz urugvajskega napadalca Luisa Suareza v ramo italijanskega branilca Giorgia Chiellinija, zaradi česar je bil Grizli Suarez kaznovan s štirimi meseci prepovedi nogometnih aktivnosti, manjkal pa bo tudi na naslednjih devetih reprezentančnih tekmah. Toda zagotovo ne bo tako.

Neymarjeve sanje niso uničene

V četrtfinalni tekmi med Brazilijo in Kolumbijo je za neprimerljivo večji šok poskrbel kolumbijski branilec Juan Camilo Zuñiga, ki je v 88. minuti tekme v skoku s hrbta brutalno podrl prvega zvezdnika domače izbrane vrste Neymarja, pri tem pa ga je s kolenom močno brcnil v hrbtenico. Brazilsko desetko so v hudih bolečinah in solzah odnesli z igrišča in ga takoj odpeljali v bolnišnico. Podroben pregled je pokazal, da ima Neymar počeno tretje vretence, v tistem hipu je bilo zanj mundiala konec. »Ni tako resna poškodba, da bi bila potrebna operacija. Toda Neymar mora biti mobiliziran in potrebuje čas za okrevanje. Ni sposoben za igro. Takšna poškodba zahteva nekaj tednov, da se zaceli, šele potem bo sposoben za telesne napore,« je povedal reprezentančni zdravnik Rodrigo Lasmar. Čeprav je Brazilija premagala Kolumbijo z 2:1 (Thiago Silva, David Luiz; James Rodriguez 80. – 11m), je slavje brazilskega naroda ob napredovanju v polfinale zasenčila poškodba njihovega zlatega fanta, ki je na turnirju zabil štiri gole. Da bo težava za gostitelje še večja, jutri, v torek, v polfinalnem dvoboju z Nemčijo zaradi rumenih kartonov ne bo smel nastopiti niti kapetan in poveljnik obrambe Thiago Silva.

Poškodba 22-letnega Neymarja je bila tako ob preostalih dveh četrtfinalnih tekmah v soboto osrednja vest v Braziliji. Televizijske ekipe so dežurale pred bolnišnico, nato v pripravljalnem taboru, v neposrednem prenosu so pospremili tudi njegov odhod s helikopterjem v domačo oskrbo. Potem je sledila izjava poškodovanega asa: »Moje sanje se niso končale. Zmotilo jih je le moje neigranje, a se nadaljujejo. Prepričan sem, da bodo moji soigralci storili vse za uresničitev mojih sanj, da postanemo svetovni prvaki. Seveda sem sanjal, da bi igral v finalu, a se ni izšlo. Z božjo pomočjo bodo premagali vse ovire in postali prvaki, jaz pa jim bom stal ob strani, vsi Brazilci bomo proslavljali ta uspeh.« Po zadnjih podatkih bo zdravljenje trajalo 45 dni. Če športni junak iz dežele sambe ne bo čutil pretiranih bolečin, bo že jutri na polfinalni tekmi Brazilije in Nemčije na tribuni stadiona v Belo Horizonteju. »Vse bo odvisno od bolečine. Če jih ne bo, potem bo lahko odšel na tekmo. Pomembno je le, da je udobno nameščen med sedenjem tudi v letalu,« je sporočil drugi zdravnik Jose Luiz Runco.

Smrtne
 grožnje Zuñigi

Medtem Juan Zuñiga preživlja pravo nočno moro. Ob izpadu moštva s svetovnega prvenstva si je nakopal še bes brazilske javnosti. Najbolj vročekrvni so pohiteli s smrtnimi grožnjami za 28-letnega branilca italianskega Napolija. Brez dvoma mu bo ta dogodek za vselej zaznamoval kariero, sploh če Brazilija na koncu ne bo osvojila šestega naslova svetovnega prvaka. Vse skupaj je videti že kot prekletstvo za kofetarje, saj so se pred nekaj dnevi spomnili nekdanjega branilca Andresa Escobarja, ki so ga v domovini umorili, ker je zabil usodni avtogol na svetovnem prvenstvu v ZDA leta 1994. Zuñiga je pohitel z opravičilom Neymarju in Braziliji. »Globoko obžalujem poškodbo in sem zaradi tega zelo žalosten. V igri nisem imel slabega namena, imel sem občutek, da grem normalno v dvoboj,« je dejal Zuñiga in Neymarju osebno sporočil: »Obožujem in spoštujem te, imam te za enega najboljših igralcev na svetu. Upam, da se boš hitro pozdravil in vrnil na igrišče.« Ne glede na opravičilo se je prekrška lotila disciplinska komisija Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki bo pregledala tudi videoposnetek in se odločila o ukrepih.

Sodniki ne kažejo kartonov

Mnogi zaradi takšnih in podobnih prekrškov, kot je bil zadnji nad Neymarjem, kritizirajo sodnike, da grobijanov ne sankcionirajo ustrezno. Španec Carlos Velasco Carballo je v izjemno ostri in na trenutke grdi tekmi med Brazilci in Kolumbijci dosodil 54 prekrškov, a pokazal le štiri rumene kartone, po dva na vsaki strani. Nad Neymarjem je bilo do sobote storjenih 36 prekrškov na tem turnirju. Enkrat več so nepravilno zaustavili le Čilenca Alexisa Sancheza. »Letvica, da se pokaže rumeni karton, je postavljena previsoko. Zato nas ne sme presenečati, da je toliko poškodb,« meni nekdanji švicarski sodnik Urs Meier.

Deli s prijatelji