REKORD

Najstarejši Evropejec v vesolju

Objavljeno 16. avgust 2015 16.56 | Posodobljeno 16. avgust 2015 16.57 | Piše: M. R.

Italijan Paolo Nespoli bo čez dve leti pri 60 že tretjič poletel v vesolje.

Fotografija je simbolična.

Italijanski astronavt Paolo Nespoli bo maja 2017 tretjič poletel nad Zemljo in tako postal najstarejši evropski astronavt. Prvič ga je skupaj s kolegi na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) ponesel raketoplan Endeavour leta 2007. Tedaj je tam ostal zgolj dva tedna, medtem ko je bil med drugo misijo, ki je trajala od decembra 2010 do maja 2011, na ISS pet mesecev in 20 dni.

Vse starejši astronavti

Aprila 2017 bo Nespoli dopolnil 60 let, maja pa bo poletel proti vesoljski postaji, ki na višini okoli 400 kilometrov kroži okoli Zemlje. Doslej je bil najstarejši evropski astronavt Jean Loup Chrètien, Francoz, ki je 1982. kot prvi zahodnjak z ruskimi kozmonavti poletel tja pri 59 letih.

Starost ljudi, ki letijo v vesolje, se iz leta v leto viša. V času ameriške misije Apollo je bil Alan Shepard s 47 leti že pravi veteran, medtem ko so z raketoplani leteli starčki, kot je Story Musgrave, ki jih je štel 61, Vance Brand je pri 59 kot najstarejši pilot vodil raketoplan, enako star je v vesolje letel tudi Rus Pavel Vinogradov.


Cristoforettijeva dlje od Sunite

Italijanska astronavtka Samantha Cristoforetti je rekorderka v neprekinjenem bivanju v vesolju. Junija letos je bila 38-letnica 195. dan na Mednarodni vesoljski postaji, s čimer je presegla rekord 194 dni, ki je pripadal Suniti Williams iz ZDA. Rekord ni bil načrtovan, sprva je bilo namreč predvideno, da se bo na Zemljo vrnila konec maja. A po nesreči ruske rakete je bila vrnitev preložena na sredino junija. Italijanka se tako uvršča v vrh rekorderjev skupaj z Rusom Sergejem Krikaljovom in Nemcem Thomasom Reiterjem. Prvi ima z 803 dnevi absolutni rekord, med zahodnimi astronavti pa ga ima s 350 Reiter.
 

Najstarejši astronavt pa je John Glenn. Ko je drugič obiskal vesolje, je bil star polnih 78 let. Že 20. februarja 1962 mu je kot prvemu Američanu v plovilu Merkur 7 v slabih petih urah uspelo trikrat obkrožiti Zemljo, preden je pristal v Atlantiku blizu Bermudov. S tem je Američanom, ki so tedaj precej zaostajali v tekmi z vesoljsko velesilo Sovjetsko zvezo, vrnil samozavest. Njegovi rojaki so ga po poletu slavili enako kot Charlesa Lindbergha leta 1927, potem ko je preletel Atlantik. Njegova kapsula Friendship 7 je shranjena v Vesoljskem muzeju v Washingtonu. 

Deli s prijatelji