MIGRANTSKA KRIZA

VIDEO: Begunci zavračajo pomoč Rdečega križa?

Objavljeno 26. avgust 2015 21.35 | Posodobljeno 26. avgust 2015 21.36 | Piše: Mo. S.

Na spletu je isti posnetek interpretiran na dva različna načina. Kateri je pravi?

SKOPJE – Te dni Evropo pretresa val beguncev z juga. Kmalu naj bi prišli tudi do meje s Slovenijo, in čeprav se bo večina odpravila naprej na sever in zahod, problematiko marsikdo spremlja z zaskrbljenostjo. Porajajo se namreč različna vprašanja, tudi to, zakaj na takšen način bežijo tudi izobraženci in kam jih bomo nastanili ...

Dve plati: katera je prava?

Pomoč jim je obljubilo že več organizacij, medtem pa se je na spletu pojavil nenavaden posnetek, s katerega je po nekaterih navedbah razbrati, da policija beguncem nosi pakete Rdečega križa, oni pa jih zavračajo, češ da niso »halal«. To je izraz arabskega jezika, ki pomeni »dovoljeno« oziroma »čisto«, nanaša pa se na obnašanje, komunikacijo, oblačila in živila, ki jih islamsko pravo dopušča. Ljudje na posnetku vzklikajo in mahajo z rokami, nobeden od njih pa po paketih ne poseže.

A brskanje po tujih forumih razkrije še eno stran situacije, ki so jo posneli ob grško-makedonski meji. Nekateri so namreč kritični, da s posnetka to v resnici ni razvidno, saj ti begunci govorijo v večini nerazumljivem jeziku, prav tako menda ni jasno, ali v resnici sploh kaj zavračajo. In še to: originalen posnetek je menda naslovljen tako: »Migranti ne prejemajo pomoči iz Makedonije«. Tisti, ki zagovarjajo to tezo, menijo, da ljudje na posnetku pakete pozdravljajo, vendar pa jih policisti odnašajo stran. 

Kakor koli že, dejstvo je, da enominutni posnetek nikakor ne more prikazati dejanskega stanja.

Deli s prijatelji