DESET NAJCENEJŠIH

Kje lahko do konca natankate za manj kot dva evra?

Objavljeno 10. september 2011 17.29 | Posodobljeno 11. september 2011 08.30 | Piše: Mi. S.

Objavljamo seznam desetih držav, kjer so cene goriva, v primerjavi z našimi, zelo nizke

Najceneje boste gorivo natočili v Venezueli (fotografija je simbolična).

Svetovna ekonomska kriza in precej nemirni Bližnji vzhod skrbita za to, da so cene goriva v zadnjih letih poskočile do svojih rekordnih vrednosti.

Vendar obstaja na svetu kar nekaj držav, kjer pa na bencinski črpalki za liter goriva plačate prav smešno ceno. Po raziskavi angleškega podjetja Car Insurer Staveley Head imajo v Evropi najvišje cene na Norveškem (1,88 evra liter 95-oktanskega bencina), ki so precej višje od tistih, ki jih imajo v desetih državah na svetu, kjer je bencin res, ampak resda, poceni.

Kam bi se lahko odpravili po najcenejše gorivo na svetu? Ponujamo vam deset rešitev.

10. mesto: Alžirija – 23 centov za liter

Je ena izmed največjih afriških proizvajalk bencina, kjer na dan pridelajo 1,2 milijona sodčkov. Dobesedna poplava nafte je v tej državi zbila ceno na 23 centov za liter, kar je skoraj šestkrat ceneje kot na naših tleh. Zaloge nafte igrajo tudi pomembno vlogo v aktualni krizi v Libiji, saj veliko goriva uporniki na skrivaj dobivajo prek meje, za pogon še zadnjega juriša na libijskega polkovnika Gadafija.

9. mesto: Oman – 23 centov za liter

Tako kot Libija in Alžirija je Oman država na Bližjem vzhodu, kjer puščavski pesek pogosto prekriva svežo surovo nafto. V zadnjih šestih meseceih so v tej državi pridelali kar 878.000 sodčkov na dan, cena 23 centov za liter.

8. mesto: Egipt – 22 centov za liter

Če vas bo pot z avtomobilom zanesla v to priljubljeno severnoafriško državo, potem boste gotovo imeli rezervoar za gorivo neprestano poln. Egipt deluje namreč kot nekakšen vezni transportni člen, predvsem zaradi Sueškega prekopa, prek katerega poteka ena izmed ključnih trgovski poti. Prek ozkega prekopa se namreč na dan prepelje okoli milijon sodčkov nafte iz Perzijskega zaliva.

Po padcu Hosnija Mubaraka so se cene goriva malce zvišale, prav zaradi nemira v državi, prek katere poteka ena najpomembnejših poti nafte z Bližnjega vzhoda. Danes so razmere po prihodu nove vlade vse prej kot mirne, zato je težko reči, koliko časa bodo cene še ostale tako nizke.

7. mesto: Katar – 17 centov za liter

Preden so v tej državici odkrili nafto, so živeli predvsem od ribolova in tudi od lova na bisere. Danes trgovina z nafto državi prinese 70 odstokov letnega dobička. Za samo 17 centov si tako lahko v majhnem arabskem emiratu privoščite liter goriva.

6. mesto: Kuvajt – 16 centov za liter

Kuvajt je deseti največji proizvajalec nafte na svetu, njegove zaloge obsegajo kar deset odstokov vseh zalog na našem planetu. Liter goriva – 16 centov.

5.mesto: Bahrajn – 15 centov za liter

V primerjavi s svojimi arabskimi sosedi imajo v Bahrajnu sorazmeroma malo naftnih zalog. Kljub temu 60 odstkokov državne ekonomije temelji na predelavi nafte, ki se je v zadnjih desetih letih še ojačala. Država je po ceni goriva peta na svetu s 15 centi za liter.

4. mesto: Turkmenistan – 14 centov za liter

V Turkenistananu vam bencin že podarijo. Vsak voznik v tej državi dobi namreč na mesec 120 litrov goriva zastonj! Če ga porabi več kot 120 litrov, pa kasneje plača le 14 centov za liter.

3. mesto: Libija – 10 centov za liter

Kljub krizi v državi in krvavemu uporu so cene goriva v tej državi smešno nizke. Ko je bila še na vrhuncu svoje moči, je bila na devetem mestu vseh pridelovalcev nafte na svetu, po ceni goriva se nahaja na tretjem mestu. Kakšna pa bo prihodnost Libije, pa je sredi srditih spopadov še vedno težko govoriti.

2. mesto: Savdska Arabija – 9 centov a liter

Največji izvoznik nafte na svetu. Seveda je v tej državi cena goriva zelo nizka, zato domačini odštejejo 9 centov za liter. Kljub temu le polovica državljanov izkorišča take cene – kot je znano, ženske v Savdski Arabiji ne smejo za volan zaradi strogih verskih zakonov.

1. mesto: Venezuela – od 2 do 3 cente za liter!

In prvo mesto seveda – Venezuela, država kjer je obisk bencinske črpalke pravi užitek. V tej socialistični državi je cena res duhovito nizka, saj za liter odštejete od 2 do 3 cente. To je kar 42-krat ceneje kot pri nas! Tako lahko 70 literski rezervoar za gorivo v tej južnoameriški državi, pri povprečni ceni 2,5 centa, napolnite za 1,75 evra (to je slabih 50 centov več, kot pri nas stane liter 95-oktanskega bencina). Pri nas bi vas poln tank stal okoli 90 evrov. 

Preden pa začnete pakirati kovčke za Venezuelo, naj vas opomnimo, da za tako noro nizke cene obstaja vzrok. Tam namreč veliko državljanov živi na meji revščine – po podatkih Združenih Narodov živi  kar 30 odstokov prebivalstva z dvema dolarjema na dan.

Naj še dodamo, da imajo v Evropi najnižje cene države nekdanjega vzhodnega bloka, kjer seveda prednjači Rusija (0,69 evra za liter), takoj za njo je Ukrajina (0,90 evra za liter), na tretjem mestu pa je že Bosna in Hercegovina (1,18 evra za liter).

Deli s prijatelji