PASJE BORBE

Vesna Trifunovič: Zame so pasje borbe način življenja

Objavljeno 04. september 2014 09.10 | Posodobljeno 04. september 2014 00.42 | Piše: Ma. F.

Razvpita Mariborčanka Vesna Trifunovič, ki se s pitbuli ukvarja že več kot 20 let, pravi, da je že bila na pasjih borbah.

Fotografija je simbolična.

To poletje so javnost razburili fotografije in posnetki pasjih bojev. Mariborčanka, ki je na ruskih nezakonitih spletnih straneh predstavila svojega zmagovitega pitbula, pa je izzvala množičen odziv na družbenih omrežjih. Pobuda Ustavimo pasje borbe je pri državnih uradnikih in policiji, kamor so dogajanje prijavili, naletela na gluha ušesa. Nekateri so zato prepričani, da gre za organizirani kriminal.

Pasje borbe so huda oblika mučenja živali, pri nas je zanj zagrožena kazen do dveh let zapora.

Organizirane združbe

»To počnejo organizirane združbe, gre za zaprte kroge ljudi, ki se zelo pogosto ukvarjajo tudi z drugimi kaznivimi dejanji. Podatkov o tovrstnih dogodkih je zelo malo, kajti iz teh krogov informacije ne prihajajo. V prvi vrsti gre za sam užitek pri gledanju tovrstnih borb in potem verjetno tudi za dodatne zaslužke,« je v Tedniku povedal vodja oddelka za premoženjsko kriminaliteto Aleš Kegljevič.

Razvpita Mariborčanka Vesna Trifunovič se s pitbuli ukvarja že več kot 20 let, kljub temu pa ni registrirana pri slovenskem kinološkem društvu in ne hodi na uradna srečanja sodnikov. Njeno dvoumno vedenje pa mnogi natančno opazujejo. »Za mene je dogfight način življenja. Tam, kjer je to dovoljeno, je pač dovoljeno in tam ljudje na pse drugače gledajo. Tam so ti psi nacionalni heroji,« je povedala. Na vprašanje novinarke, ali je sama bila na kakšni borbi, je odgovorila: »Ja, vsekakor. Nisem pa doživela, da bi kdo psa ubil, ker je izgubil, in tudi ne, da ne bi bilo veterinarske oskrbe.«

Pojasnila je, da je v tesnem stiku z vzrediteljem svoje psičke pasme pitbul. Njega spremlja že 20 let in pozna vse pse, ki so na njegovem dvorišču. »Zgodi se, ne rečem, da ne, da je pes sposoben psa ubiti. Normalno, ampak potem se pišejo legende o tem psu.«

Pasji borb v Sloveniji ni, trdi Vesna. »Kaj jaz delam v kakšni drugi državi, pa je moja stvar,« je dodala.

Deli s prijatelji