VSTAJA

Tretja vseslovenska ljudska vstaja

Objavljeno 08. februar 2013 16.14 | Posodobljeno 08. februar 2013 22.20 | Piše: Mo. S., STA

Dogajanje v Ljubljani so spremljali tudi policisti.

Foto: Delo.

LJUBLJANA – Na Kongresnem trgu se je začel že drugi današnji shod, saj je bila po shodu Zbora za republiko na vrsti še tako imenovana tretja vseslovenska ljudska vstaja, usmerjena proti političnim elitam.

Kaj sporočajo?

Protestniki so nosili transparente z napisi, kot so: Nihče nas ne predstavlja, Parlamenta nočemo, ulice ne damo, Kaj je rop banke v primerjavi z ustanovitvijo (slabe) banke, Znanje je moč, Delavci vseh dežel, združimo se, Dajte prostor poštenim, Pride čas, ko mora domoljub braniti svojo domovino. Slišati je bilo tudi pozive k odstopu predsednika vlade Janeza Janše in ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Dogajanje so spremljali policisti, ki so tudi zavarovali poslopje parlamenta in zaprli nekaj cest. Poslopje parlamenta so zavarovali z zaščitno ograjo, na twitterju pa so zapisali, da zaradi varnosti udeležencem shoda odsvetujejo, da so tam z otroki.

image

Več kot 20.000 protestnikov

Dogajanje se je s Kongresnega trga preselilo na ulice prestolnice. Na čelu kolone protestnikov, ki je najprej krenila po Slovenski, je bil tovornjak oziroma tako imenovani premični oder. Slišati je bilo vzklikanje in žvižganje. Protestnikom se je pridružila tudi večja skupina iz Maribora, ki je požela bučen aplavz in vzklikanje. Prav tako je prišla skupina veteranov vojne za Slovenijo, ki so s seboj prinesli prapore društva Sever.

Protestniki so se množično priključili koloni, ki je krenila po ulicah Ljubljane in svojo pot končala na Trgu republike, kjer se je po zadnjih podatkih policije zbralo okoli 20.000 ljudi, Kongresni trg, kjer se je shod začel, pa se je praktično izpraznil. Protest je potekal mirno in brez incidentov, Trg republike pa je bil nabito poln.

image

Protestniki so vzklikali in žvižgali, prvi njihov postanek pa je bil pred Banko Slovenije, kjer so vzklikali: »Ne bomo plačali vaše krize« in »Lopovi«, na vhod banke pa so nalepili letak z napisom Naša last. Letake so s tem lepili tudi drugod ob poti, na ceste in nekatera poslopja.

Policija prijela kršitelja

Kot je še na twitterju sporočila policija, so udeleženci protesta enega od kršiteljev, ki je metal pirotehnične izdelke, prijeli in ga izročili policistom. Na ograji, s katero policisti varujejo parlament, je zagorela tudi bakla. Skupina protestnikov se je približala ograji in skandirala: »Ograja mora pasti«, zato so policisti okrepili nadzor, protestnike pa pozvali, naj se umaknejo. Medtem je stran od množice počil tudi prvi tako imenovani topovski udar. Policija je uporabila tudi solzivec. Šlo je za skupino nekaj deset protestnikov, večinoma zamaskiranih s kapami, kapucami in šali, po posredovanju policije pa so se razmere umirile. 

Vzporedno še Protestival

Dogajanje na spletnih omrežjih, ki je povezano s shodom, lahko spremljate tukaj.

Sočasno z vstajo je potekal tudi Protestival. Nastopili so Jani Kovačič, Kar češ brass band, Iztok Mlakar, Nula Kelvina, Otroci oportunizma, Brina Vogelnik, N'toko, Janez Škof, Chris Eckman, Hamo & Tribute 2 love, Kombinatke, Low Peak Charlie, Leon Matek, Carina, Peter Drinbek, Glossart, Mirko in BreakBeat brass band.

Tako imenovana prva vseslovenska ljudska vstaja je bila 21. decembra lani, protesti pa so minili večinoma mirno in brez izgredov. V prestolnici se je takrat zbralo nekaj tisoč ljudi, po oceni policije okoli 5000, v Mariboru okoli 1000, drugod po Sloveniji pa večinoma po nekaj deset. Po prvi je tudi druga vseslovenska ljudska vstaja 11. januarja minila brez večjih izgredov. 

 

Deli s prijatelji