OSNOVNE ŠOLE

SDM: Je stavka Sviza neustavna?

Objavljeno 23. januar 2013 11.18 | Posodobljeno 23. januar 2013 11.18 | Piše: Mo. S.

»Sindikate javnega sektorja tudi sprašujemo, zakaj se niso odločili za stavko v petek.«

Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sviza.

LJUBLJANA – Slovenska demokratska mladina (SDM) se sprašuje, ali je današnja stavka Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) neustavna: »Ali sindikat Sviz s stavko v osnovnošolskih ustanovah v drugem odstavku 57. člena krši Ustavo Republike Slovenije?«

Osnovnošolsko izobraževanje je obvezno

Kot so navedli v sporočilu za javnost, ta člen ustave poudarja, da je izobraževanje svobodno, da je osnovnošolsko izobraževanje obvezno in se financira iz javnih sredstev ter da država ustvarja možnosti, da državljani lahko pridobijo ustrezno izobrazbo. »Osnovnošolsko izobraževanje je obvezno in otrok ne zanima razlog deprivacije znanja,« poudarjajo.

Pojasnjujejo tudi, da se masa plač javnim uslužbencem zmanjšuje samo za leti 2013 in 2014. V gospodarstvu je v obdobju med 2008 in 2012 delo izgubilo 72.000 ljudi, medtem pa je bilo v javnem sektorju 5000 novih zaposlitev: »Se ne zdi, da lahko posledice javnofinančne krize za dve leti sprejmejo tudi javni uslužbenci?«

Po njihovem mnenju preostali sindikati javnega sektorja javnost zavajajo, saj navajajo odstotke ljudi v sindikatih, ki so se za stavko odločili, ob tem pa poudarjajo, da v sindikatih aktivno sodeluje le majhen odstotek vseh zaposlenih.

Naj raje podaljšajo vikend

»Sindikate javnega sektorja tudi sprašujemo, zakaj se niso odločili za stavko v petek. S tako potezo bi si lahko starši in zaposleni privoščili podaljšani vikend,« so še zapisali.

SDM opaža še, da vlada v socialni dialog in dogovore vlaga velike napore, medtem pa »predstavniki sindikatov v svojih udobnih foteljih in polnih denarnicah (povprečna bruto plača znaša 2426 evrov oziroma 1451 evrov neto) brezskrbno sedijo in čakajo na naslednje ukrepe za izhod iz krize, ki jih bodo blokirali«.

Deli s prijatelji