OBNOVA

Pečečniku zelena luč, stanovalci nezadovoljni

Objavljeno 04. junij 2012 15.29 | Posodobljeno 04. junij 2012 15.29 | Piše: A. K.

Pečečnik z Arsa dobil soglasje za prenovo, prostorski načrt pa je po mnenju stanovalcev nezakonit.

Vandali na Plečnikovem štadionu

LJUBLJANA – Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) je konec maja družbi Bežigrajski športni park, ki je v večinski lasti Joca Pečečnika, izdala okoljevarstveno soglasje za prenovo Plečnikovega štadiona, nad čim pa stanovalci Fondovih hiš niso zadovoljni. Menijo, da se bo s tem agonija propadajočega štadiona samo še podaljšala. Stanovalci pravijo, da se uradniki niso hoteli vsebinsko ukvarjati z očitnimi kršitvami režima varstva kulturne dediščine in da bi bilo treba doseči razveljavitev občinskega podrobnega prostorskega načrta, saj je ta po njihovem mnenju nezakonit.

»Grešni kozli bomo mi«

Izvirni greh je bil torej narejen s tem, da je morala občina na ukaz župana in na željo investitorja sprejeti nezakonit prostorski akt, država, ki zanj ni neposredno pristojna, pa zdaj na njegovi podlagi izdaja nadaljnja soglasja, dodajajo stanovalci, ki še pravijo, da bodo po mnenju investitorja grešni kozli oni.

Za propad kriva moč in denar

»Upamo pa, da bo javnost sprevidela, da sta glavna krivca za propadanje Plečnikovega štadiona človeka, ki sta mislila, da jima ne bo treba upoštevati zakonov: eden zato, ker je imel tolikšno politično moč, drugi pa zato, ker je imel toliko denarja,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Pečečnik pričakuje, da mu bodo nagajali

Po drugi strani pa je Pečečnik soglasja zelo vesel. »Dejstvo je, da smo z res najboljšo ekipo strokovnjakov v Sloveniji z različnih univerz in tudi zasebnih strokovnjakov pripravili projektno dokumentacijo, ki jo po navedbah kolegov trenutno Arso in vsi drugi uporabljajo kot zgled, kako mora biti dokumentacija pripravljena,« je pojasnil. Po njegovih besedah prisegajo na strokovnost in profesionalnost, zato se tudi ne bojijo, da ne bi do konca izpeljali postopka pridobitve gradbenega dovoljenja. Pridobitev okoljevarstvenega soglasja je korak naprej, je prepričan Pečečnik. Ob tem pa opozarja, da to še ni dokončno, ker pričakujejo pritožbe in nagajanje stanovalcev Fondovih hiš. Kot je dejal, želijo stanovalci zemljišče nazaj in za to uporabljajo vsa možna sredstva, da bi preprečili gradnjo.

Premaknilo naj bi se čez nekaj mesecev

Začetka gradnje Pečečnik ne želi več napovedovati. »Ta država je res prava mavrica različnih zakonov, ki se lahko vmes še zamenjajo in prilagodijo glede na trenutne razmere,« je dejal Pečečnik. Pričakuje, da bo okoljevarstveno soglasje pravnomočno v dveh do treh mesecih in da bodo potem dobili tudi gradbeno dovoljenje, s čimer bi se projekt premaknil z mrtve točke.

Deli s prijatelji