V STEČAJ

Novo mesto: ob službo bo 110 ljudi

Objavljeno 26. julij 2014 12.28 | Posodobljeno 26. julij 2014 12.28 | Piše: STA, P. J.

V Begradu zatrjujejo, da projekti niso ogroženi.

Delavci iz GPG že pred sedmo uro čakali, da se odpro vrata zavoda za zaposlovanje.

NOVO MESTO – Hčerinska družba novomeškega gradbenega podjetja Begrad, Begrad gradnje, ki zaposluje približno 110 ljudi in je od konca junija v prisilni poravnavi, je na zahtevo lastnika pred slabim tednom vložila predlog za stečaj. Odločbo sodišča kljub sodnim počitnicam pričakujejo prihodnje dni, sicer pa Begradovi projekti niso ogroženi, zatrjujejo v družbi.

Direktor družbe Begrad gradnje Igor Vesel je povedal, da so se okoliščine tako spremenile, da 26. junija uvedeni postopek prisilne poravnave ni več mogoč. Njihova insolventna družba bi morala namreč delavcem izplačati junijske plače in ob uvedbi postopka prisilne poravnave plačati 30.000 evrov sodnih taks, je pojasnil. Po podatkih sindikalistov pa delavci tudi še čakajo na letošnji regres.

Po Veselovih besedah se z uvedbo stečaja strinjajo tudi delavci, ki se želijo čim prej prijaviti na zavod za zaposlovanje in priti do povračil jamstvenega sklada. Skupaj jim družba dolguje približno dve plači. Vse bodo odpustili, njihova vnovična zaposlitev pri dokončanju Begradovih projektov pa bo odvisna od odločitve stečajnega upravitelja, je dodal.

Sicer pa projekti, ki jih Begrad izvaja v okviru javnih in državnih razpisov, ne bodo ogroženi in jih bodo izvedli s svojimi podizvajalci ter najemnimi delavci, je zatrdil Vesel in možnost težav napovedal le pri projektu gradnje kopalnega bazena, ki ga ob hotelu Šport na Otočcu gradijo za Terme Krka.

Predlog prisilne poravnave je zaradi krize gradbeništva, ki je prihodke podjetja več kot prepolovila, vložila sama družba Begrad gradnje.

Po javno dostopnih podatkih je imelo podjetje, ki izvaja gradbena dela za matično družbo Begrad, leta 2011 še 46 milijonov evrov prihodkov, lani nato dobrih 20 milijonov evrov, v prvem četrtletju letos pa le še poldrugi milijon evrov. Hkrati so v letošnjem prvem trimesečju zabeležili nekaj več kot 150.000 evrov čiste izgube. Po načrtu finančnega prestrukturiranje družbe pa je navadnih terjatev, na katere naj bi učinkovala prisilna poravnava, za 3,4 milijona evrov.

Deli s prijatelji