NA KOŽO

Lepo je pisati se Strojan

Objavljeno 19. september 2012 00.15 | Posodobljeno 19. september 2012 00.15 | Piše: Domen Mal
Ključne besede: komentar

Strojanovi so se najprej malo potuhnili, letos pa delajo štalo na veliko.

Domen Mal.

Ko sem še živel v Višnji Gori, je oblast hotela pripeljati Strojanove v našo soseščino, dala bi jim kontejnerčke, jih hranila, oblačila in sploh ujčkala. Gasilci so takrat blokirali ceste, govorilo se je, da so lovci v hosti, ko sem hotel narediti novinarsko ekskurzijo proti Polževemu, pa so me dobro obveščeni ustavili, da je brez zveze, ker se ne bom daleč pripeljal. Podrto drevje zapira cesto. Pozneje sem izvedel, da je sosed vzel motorko v roke.

Na Dolenjskem se dobro ve, kdo so Cigani. In sploh, kdo so Strojanovi, no ja, pa tudi zalega, ki so jo jemali v goste. »Posilili so 70-letno ženico, možakarju prestrelili hrbtenico, da je invalid. Fantu so ukradli motor in mu, ko je prišel ponj v njihovo naselje, na čelo nastavili pištolo ter ga pretepli. Dobro vedo, kdaj upokojenci dobijo pokojnino, in tedaj jih obiščejo. Goriva ne plačujejo; najemniku bencinskega servisa v Zagradcu naredijo po dva milijona tolarjev škode na leto,« so govorili pred šestimi leti po Suhi krajini. In veste kaj? Vse je bilo res.

Večinska Slovenija pa je takrat Dolenjce razglasila za diskriminatorne skrajneže, ki se hočejo znesti nad nemočno manjšino. Novinarji – lasten ceh se mi je tistikrat zagravžal kot še nikoli – so intervjuvali mamo Elko in njene, ki so se smilili sami sebi in bili vnebovpijoče žrtve cvičkarskega terorja.

V Ljubljano si jih vzemite, smo takrat govorili na svoji strani višnjegorskega klanca. Pa so jih res. Ampak jasno ne v samo mesto, na obrobje so jih podtaknili, priročna rešitev so bile Roje. Strojanovi so se najprej malo potuhnili, letos pa delajo štalo na veliko. Kmetom uničujejo rastlinjake in kradejo pridelek, grozijo tudi s smrtjo, komaj se je dobro začela šola, že se njihov podmladek – oziroma njihovih gostov v Rojah, teh je menda kot Kitajcev – spravlja nad učence, češ denar ali batine.

Zgodi se pa nikomur nič. Kje pa, ko so bili Strojanovi spomladi dolžni šest jurjev za elektriko in grozili z vrnitvijo v Ambrus, se je našel dobrotnik in pokril dolg. Ne vem, a je bila država ali občina – v vsakem primeru so si kupovali mir. In v vsakem primeru smo dali denar davkoplačevalci. Tisti, ki imamo manj novcev od socialno dodobra podprtih Ciganov in očitno tudi manj pravic.

V Sloveniji je lažje biti Cigan kot Slovenec.

Deli s prijatelji