NI SLABO

Koliko zasluži evropski komisar?

Objavljeno 22. julij 2014 10.26 | Posodobljeno 22. julij 2014 10.26 | Piše: Mo. S.

Komisar lahko še tri leta po koncu mandata dobiva mesečno nadomestilo v višini od 40 do 65 odstotkov osnovne plače.

Janez Potočnik.

LJUBLJANA – Visoke politične funkcije so mamljive tudi zaradi ugodnosti, ki jih prinašajo. Pri Financah so raziskali, kako je s finančnimi razmerami evropskih komisarjev, o katerih je v zadnjih dneh veliko govora.

Za začetek ...

Vsak novi komisar na začetku dobi povrnjene stroške selitve in poti ter dve osnovni plači kot nadomestilo za nastanitev. Osnovna komisarska plača znaša 20.832,54 evra bruto, na kar se plačata 45-odstotni davek in sedemodstotni solidarnostni davek. Komisarji prejmejo tudi 3124 evrov nadomestila za bivanje na mesec, na voljo imajo 607,71 evra za reprezentančne stroške, pokrite imajo tudi potne stroške in dnevnice. Če imajo šoloobvezne otroke, jim pripada še družinski dodatek.

Več kot 600 evrov mesečno za poslovna kosila in darila

Osnovne plače podpredsednika in predsednika komisije so seveda višje, višji pa so tudi njihovi dodatki. Predsednik tako za osnovno plačo prejme 25.554,58 evra bruto, na kar plača davek. Z reprezentančnimi stroški lahko člani komisije plačujejo poslovna kosila in darila, tudi ta strošek pa se z višjo funkcijo seveda primerno veča.

Zagotovljena pokojnina

Komisar lahko še tri leta po koncu mandata dobiva mesečno nadomestilo v višini od 40 do 65 odstotkov osnovne plače, če ne dobi službe ali opravlja pridobitne dejavnosti, po koncu mandata pa dobi za preselitev enomesečno osnovno plačo in povrnjene stroške selitve. Nekdanji komisar po 65. letu dobi pokojnino, in sicer mu za vsako komisarsko leto pripada po 4,275 odstotka osnovne plače.

Deli s prijatelji