13. PLAČA

Kljub recesiji tudi do 1400 evrov za božičnico

Objavljeno 09. december 2012 21.29 | Posodobljeno 09. december 2012 21.30 | Piše: S. U.

Najvišje nagrade v farmacevtski industriji, v nekaterih podjetjih se o izplačilu še pogajajo s sindikati.

V največjih elektrodistribucijskih podjetjih se o izplačilu božičnice še pogajajo s hišnima sindikatoma.

Dejstvo je, da je Slovenija že nekaj časa v žrelu finančne in gospodarske krize. A če dobro pogledamo, povsod ni tako, saj nekatera podjetja izplačujejo spodobne božičnice oziroma 13. plače.

Farmacevtska industrija tradicionalno

Najvišje nagrade tudi letos ob koncu leta izplačujejo farmacevti. Zaposleni v ljubljanskem Leku, ki je v lasti švicarske multinacionalke Novartis, bodo ta petek dobili 1400 evrov bruto božičnice. To je fiksni del, variabilni je odvisen od plače. Tisti z nižjo bodo dobili več. Poleg božičnice imajo v Leku s kolektivno pogodbo urejeno tudi plačilo za uspešnost, ki ga obračunavajo glede na dejanski prispevek zaposlenega in uspešnost družbe. Koliko bodo zaposleni dobili, se torej razlikuje od delavca do delavca, vendar manj kot 1400 evrov bruto nobeden. V novomeški Krki bodo vsem zaposlenim in zaposlenim v Sloveniji prek zunanjih agencij 21. decembra izplačali enako božičnico, 1.233,34 evra bruto, poroča Delo.

Kar precej manj, 746 evrov bruto, kar je toliko kot lani, bodo delavcem v soboto nakazali v ljubljanskem Petrolu. Že prejšnji mesec pa so vsem zaposlenim in zaposlenim prek zunanjih agencij 13. plačo izplačali v slovenski podružnici nemške multinacionalke Henkel, mariborskem Henklu. Znašala je 600 evrov bruto.

Kaj pa mediji?

Od medijskih hiš so na vprašanje Delovih novinarjev o božičnici odgovorili samo iz Pro Plusa. Pravijo, da božičnico izplačajo vsako leto, vendar višine nobenih prejemkov sodelavcev ne objavljajo. Na RTVS pojasnjujejo, da so del javnega sektorja in da lahko o božičnici in 13. plači samo sanjajo.

Pogajanja s sindikatom

V podjetju GEN-I iz Krškega bodo decembra dobili vsi zaposleni in v enaki višini. Tudi v zavarovalnicah še ne vedo, ali bodo njihovi zaposleni ob koncu leta dobili kaj dodatka. V Pozavarovalnici Sava je to odvisno od doseženega odstotka dobička na kapital. V največji slovenski zavarovalnici, Triglavu, božičnico izplačujejo, vendar jo vežejo na poslovne izide ob koncu leta, zato še ne vedo, koliko bodo delili letos oziroma ali sploh bodo.

V največjih elektrodistribucijskih podjetjih, Elektru Ljubljana in Elektru Maribor, se o izplačilu božičnice še pogajajo s hišnima sindikatoma.

Klavrno v Mercatorju

Kot še ugotavlja Delo, so bolj žalostne razmere v podjetju z največ zaposlenimi v državi, Mercatorju. Ker imajo izgubo, ugotavljajo, da jim trenutne razmere ne dopuščajo izplačila dodatnih prejemkov. V podjetju Studio Moderna iz Zagorja, katerega lastnik je najbogatejši Slovenec Sandi Češko, so seveda bolj optimistični, vendar še ne vedo, koliko bodo namenili sodelavcem.

Deli s prijatelji