TUDI TELEFONSKE KONZULTACIJE

Je Cerar milijonar? Svetoval je Senici, dela za Kresalovo

Objavljeno 08. julij 2014 13.22 | Posodobljeno 08. julij 2014 17.56 | Piše: P. J.

V 10 letih je kot profesor in svetovalec zaslužil več kot milijon evrov. Njegovi posli so povezani tako z Mirom Senico kot s Katarino Kresal.

Predsednik SMC Miro Cerar.

LJUBLJANA – V desetih letih je javnomnenjski finalist letošnjih predvolilnih anket Miro Cerar s svojim podjetjem zaslužil več kot pol milijona evrov. To pa ni bil njegov edini prihodek. Poleg tega je v tem času približno pol milijona zaslužil tudi kot profesor na pravni fakulteti. Kot smo že poročali, je več kot 350 tisočakov s poslovnim svetovanjem dobil od javnih institucij. Služil pa je tudi s svetovanjem odvetniški pisarni Mira Senice , poroča  Reporter.

 Finance dodajajo, da se Cerar vseh primerov niti ne more spomniti, saj naj bi šlo mnogokrat »za telefonske ali krajše konzultacije«. Istočasno ko je svetoval Senici, pa je bil tudi predsednik sodnega sveta, ki predlaga sodnike v imenovanje državnemu zboru. Cerar je v izjavi za 24ur dejal, da to ni »niti etično niti pravno sporno,« kajti bistvo članov v sodnem svetu, ki ne opravljajo funkcije poklicno, ampak častno, je po njegovih besedah ravno v tem, da ostanejo v svojih poklicih in da prenesejo svoja poklicna znanja v sodni svet in tako bolj neodvisno presojajo v njem.

Dejal je, da se ni ukvarjal s kazenskim pravom, »z gospodom Senico sem imel zelo malo opravka, bolj z njegovimi odvetniki«.

Cerarjeve povezave s Senico in Kresalovo

Cerar se vseh primerov, ko je svetoval znani odvetniški pisarni Senica, ne more spomniti. Pravi, da je šlo pogosto za telefonske ali krajše osebne strokovne konzultacije glede postopkovnih in zelo ozkih pravnih vprašanj. Napisal je tudi nekaj pravnih mnenj. Pravi, da jim je svetoval pri različnih ustavnopravnih in upravnopravnih vprašanjih. Od oktobra 2007 do maja 2013 je pri Senici zaslužil 75.000 evrov. Pravi, da so prihodki iz opravljenih dejavnosti znašali 1103,52 evra neto mesečno.


Ni pa svetovalna pogodba z odvetniško pisarno Senica edina vez med Mirom Senico in prvakom SMC. Cerar je tudi v organih podjetja Evropski center za reševanje sporov, ki je v lasti partnerice Mira Senice in bivše ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal. Cerar je namreč član sveta za etična vprašanja.
 
 

Cerar zanika, da bi kdaj neposredno svetoval Telekomu Slovenije, Aerodromu Ljubljana ali Luki Koper. Spomnimo pa, da je ob prihodu Gašparja Gašparja Mišiča v Luko Koper ta razkril, da ima Luka Koper že dlje časa z odvetniško pisarno Senica, ki ji je svetoval Cerar, sklenjeno pogodbo z mesečnim pavšalnim zneskom.

Bo spet ministrica?

Kot poroča Pozareport, naj bi Miro Senica v nekaterih krogih dajal vedeti, da financira kampanjo Stranke Mira Cerarja, čeprav v stranki navajajo, da Senice ni med donatorji predvolilne kampanje SMC. Katarina Kresal pa naj bi se že videla kot ministrica v Cerarjevi vladi, čeprav to zanika. S Katarino Kresal sodeluje tudi Nina Betteto, ki je podpredsednica vrhovnega sodišča in članica sveta za pravna vprašanja pri Evropskem centru za reševanje sporov Katarine Kresal.

Milijonski zaslužek

Po poročanju tednika Reporter je Cerar v 10 letih kot samostojni podjetnik zaslužil pol milijona evrov, še enkrat toliko pa kot profesor. S svetovanjem državnemu zboru (DZ) je zaslužil 226.000 evrov. Na nedavnem soočenju na Pop TV je priznal, da je za 10 ur dela DZ zaračunal 1500 evrov, kar pomeni, da je njegova svetovalna ura znašala 150 evrov na uro. Ob tem velja poudariti, da ima DZ svojo zakonodajnopravno službo.

Kot razkrivajo v tedniku, naj bi Cerar kot profesor na pravni fakulteti prejemal med 4500 in 5000 evri na mesec, kar znese do 60.000 evrov letno. Cerar je lastnik 290.000 evrov vredne hiše v Murglah in 11.000 evrov vredne garaže, na računu pa ima 71.000 evrov. Pravi, da ni zadolžen in da ni lastnik vrednostnih papirjev ali deležev v podjetjih. Je tudi lastnik osem let starega volkswagna touarega.

Miro Cerar je razkril, da je vsako leto plačal med pet in devet tisoč evri dohodnine. Koliko točno je moral plačati zadnja štiri leta, preverite tukaj.

Sporni potni stroški in skrivanje stroškov

Spomnimo še, da se je Cerar ob najavi, da se podaja na volitve, znašel sredi afere z dvakrat plačanimi potnimi stroški. Za predavanje na dveh koroških srednjih šolah je namreč obema obračunal enake potne stroške. Za predavanje na Gimnaziji Ravne na Koroškem je zaračunal 340 evrov, za predavanje s stroški vred na Gimnaziji Slovenj Gradec pa 481,49 evra. Cerar je dvakrat plačane stroške potrdil in dejal, da prevzema odgovornost, pri čemer je krivdo zvalil na računovodstvo.

Cerarjevi pa še do danes niso odgovorili na naša vprašanja o stroških, ki so nastali z ustanovnim kongresom. Na Gospodarskem razstavišču, kjer je 2. junija potekal kongres, so imeli tudi dva notarja, ki sta overjala podpise. V izjavi za javnost, ki so jo poslali v soboto, so zapisali, da so do zdaj za kampanjo porabili 42.000 evrov.

Popravek

»V članku "Je Cerar milijonar?" je med drugim zapisano, da "s Katarino Kresal sodeluje tudi podpredsednica stranke SMC Nina Betetto." Navedba ni resnična. Nikoli nisem bila niti članica niti simpatizerka, kaj šele funkcionarka katerekoli politične stranke.

Drži navedba, da sem članica sveta za pravna vprašanja pri Evropskem centru za reševanje sporov. Gre za častno in neplačano funkcijo, vendar pa iz tega ne more izhajati sklepanje, da sodelujem s Katarino Kresal.«

Nina Betetto

 

Deli s prijatelji