REFERENDUM

Gorenak: Policisti se borijo za visoke regrese drugih

Objavljeno 20. april 2012 10.09 | Posodobljeno 20. april 2012 10.09 | Piše: T. L.

Policijska sindikata bosta točno opoldne v DZ vložila pobudo za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma o vladnem zakona o dodatnih interventnih ukrepih.

LJUBLJANA – Točno opoldne bosta predstavnika policijskega stavkovnega odbora – Radivoj Uroševič, predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) in Zoran Petrovič, predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS), v državni zbor (DZ) vložila pobudo volivcev za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o spremembah zakona o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012. Sindikata sta potrebno število podpisov – teh mora biti vsaj 2500 – zbrala že v sredo, koliko so jih zbrali do današnjega dne, pa še ni znano. 

In kaj si o vsem skupaj misli šef policije Vinko Gorenak? V svojem blogu piše, da je zbiranje podpisov za referendum »njihova pravica, zato ji ne nasprotujem. Tudi ko je bila stranka SDS, ki ji pripadam, v opoziciji, smo se tu in tam odločili za referendum. Do tukaj vse lepo in prav.« 

Težava pa je v tem, da v primeru, če referendum uspe »in če bi bila vlada naivna (pa ni)«, bi policijski sindikati iztržili približno 100 evrov ali celo manj na policista. Zakon, ki ga policijski sindikalisti želijo izpodbijati, pa se ne nanaša le na policiste, opozarja Gorenak. »Nanaša se tudi na podjetja v državni lasti. In prav tukaj je problem. Se še spomnite regresov, ki so si jih izplačali v elektropodjetjih in, recimo, v Ljubljanski banki? Med 1500 in 1700 evri so znašali. Če policijskim sindikalistom uspe, bo to pomenilo taka izplačila regresa tudi v podjetjih v državni lasti. Zaposlenih v teh podjetjih pa je veliko več kot v policiji. Za koga si torej prizadevajo policijski sindikalisti? Da bi si »priborili« kakih 100 evrov regresa več, so pripravljeni zastaviti svoje ime tudi za to, da si bodo zaposleni v podjetjih v državni lasti izplačali 1500 do 1700 evrov regresa. To je trikrat več, kot bi ga dobili policisti sami. Če je to sindikalizem našega stoletja, ga ne razumem,« sklene razmišljanje Gorenak.

 

Deli s prijatelji