BREZPOSELNOST

Diplomanti brez služb,
 upokojenci pa delajo

Objavljeno 08. november 2013 11.17 | Posodobljeno 08. november 2013 12.43 | Piše: Ksenija Koren

Zavod za zaposlovanje je včeraj objavil podatke, ki kažejo, da brezposelnost spet raste.

Univerza v Ljubljani.

LJUBLJANA – »Brezposelnost je narasla po vsej Sloveniji,« so včeraj k svežim podatkom o 118.721 brezposelnih, ki kažejo, da je med novoprijavljenimi iskalci zaposlitve največ iskalcev prve zaposlitve, pripisali na zavodu za zaposlovanje. Medtem ko je bilo oktobra letos brezposelnih 3,5 odstotka več kot septembra in 7,1 odstotka več kot oktobra lani, je letos v celotnem sektorju izobraževanja po podatkih ministrstva kar 159 ljudi, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, a se jim ni treba upokojiti.

Brez njih bi menda padel sistem

Ministrstvo za izobraževanje, ki ga vodi Jernej Pikalo, je poleti po vseh šolah in preostalih iz proračuna financiranih zavodih za potrebe vlade zbralo podatke o zaposlenih, ki že izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, a njihova pogodba o zaposlitvi kljub temu ni bila prekinjena. Takih »izjem«, za katere pravijo, da so neobhodno potrebne za zagotavljanje nemotenega delovnega procesa, je največ na ljubljanski univerzi, kjer pogoje za upokojitev izpolnjuje 58 ljudi. Sledijo srednje šole, kjer jih je 35, v javnih raziskovalnih zavodih ne bi mogli brez 24 sicer že zrelih upokojencev, na mariborski univerzi brez trinajstih, na primorski univerzi brez šestih, v vrtcih brez treh in v Zavodu RS za šolstvo brez enega zaposlenega, ki sicer izpolnjuje pogoje za upokojitev, a še dela.

Zaposlovanja brezposelnih vse manj

Kljub številnim nepogrešljivim upokojencem je po včerajšnjih podatkih zavoda za zaposlovanje situacija za iskalce zaposlitve vse težja, zaposlovanje brezposelnih je namreč oktobra upadlo za 16,6 odstotka.

Na ljubljanski univerzi, kjer po podatkih ministrstva dela 58 takih, ki bi bili že lahko upokojeni, so včeraj pojasnili, da z zaposlenimi, ki po zakonu o uravnoteženju javnih financ izpolnjujejo pogoje, prekinejo redno delovno razmerje, s tistimi, brez katerih ne morejo pri izpolnjevanju sprejetih študijskih ali raziskovalnih obveznosti, pa sklenejo novo pogodbo za določen čas. Ljubljanska univerza je sicer največja v Sloveniji, z nje prihaja največ diplomantov. Po podatkih zavoda za zaposlovanje je brez službe trenutno 207 doktorjev znanosti in kar 12.147 ljudi z diplomo ali magisterijem. Bolonjske programe ima 1863, višjo strokovno izobrazbo pa 5055 iskalcev zaposlitve. A čeprav je univerza letos dobila novega rektorja, to je postal nekdanji minister za delo Ivan Svetlik, na vprašanje, ali bo poskrbel, da bodo tisti, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, odstopili delovna mesta mladim nezaposlenim, odgovarjajo: »Univerza v Ljubljani je organizacijsko in kadrovsko zapleten in zahteven organizem, ki ne dopušča nepremišljenih kadrovskih potez. Dekani članic Univerze v Ljubljani se v celoti zavedajo svojih obveznosti in poskušajo zagotoviti optimalno delovanje ter stalen pretok zaposlenih in vključevanje mladih, ki izpolnjujejo habilitacijske pogoje, v študijski in raziskovalni proces.«

Deli s prijatelji