RDEČI NOSKI

Po bolnišnicah delajo cirkus

Objavljeno 09. januar 2021 13.27 | Posodobljeno 10. januar 2021 12.22 | Piše: Maja Mastnak

Rdeči noski ne počivajo niti med epidemijo. Nasmehe privabljajo otrokom in starostnikom.

Začeli so s štirimi klovni, danes jih je 20. FOTO: Rdeči Noski/FB
Za starše in otroke verjetno ni hujšega, kot če najmlajši pristane v bolnišnici. Dnevi se vlečejo kot jara kača, prisotna je tesnoba in odrasli bi naredili vse, da otroku v času zdravljenja v bolnišnici polepšajo minute, urice, dneve ali mesece. Stari pregovor: »Smeh je pol zdravja,« takrat še posebno velja.
 

Brez dotikov in bližine


»Delo Društva Rdeči noski se tudi v času epidemije koronavirusne bolezni 19 ni ustavilo. Prilagodili smo se razmeram in zasnovali nove poti, da lahko bolnišnični klovni še naprej opravljajo svoje poslanstvo na varen način, saj je v teh okoliščinah pomembno ohranjati humor in dobro voljo ter krepiti pogum. Otroke in najstnike v bolnišnicah in zdravstvenih ustanovah, stanovalce domov za starejše obiskujemo v parkih, pod balkoni in okni pa tudi na daljavo – prek zaslonov,« nam je povedala poslovna direktorica Varja Golouh Prodan.

image
FON BOšTJAN Tako kot je bilo nekdaj, skorajda ni več mogoče. Na takšni bližini in brez mask. FOTO: Boštjan Fon
Nove programe so začeli snovati že pozimi prejšnjega leta, ko zaradi epidemije niso več mogli izvajati svojih 31 rednih programov. Od aprila do decembra 2020 so tako izvedli skoraj 400 programov na različnih lokacijah po Sloveniji. »Obiskali smo več kot 20.000 otrok, odraslih in starejših v 140 bolnišnicah, domovih za starejše in zdravstvenih ustanovah po vsej Sloveniji. Poleg tega smo ob sprotnem dogovoru in podpori zdravstvenega osebja – kolikor je bilo mogoče – izvajali tudi nekatere naše redne programe v bolnišnicah in dvakrat izvedli program Delamo cirkus.

Smeh je edina stvar, ki se je z veseljem nalezem!

Rdeči noski smo v decembru izvedli drugo letošnjo turnejo (prvo smo izvedli oktobra), in sicer obisk 24 bolnišnic, zdravstvenih ustanov in domov za starejše po vsej Sloveniji. Ob tej priložnosti smo se na svoj način zahvalili tudi osebju v teh ustanovah in jim zaželeli vse najlepše v letu 2021. Čeprav so naši programi v svoji osnovi namenjeni mlajši populaciji – otrokom in najstnikom –, smo v času epidemije koronavirusne bolezni 19 v Društvu Rdeči noski velik del svojega dela, pozornosti namenili starejšim v domovih za starejše, ki so v teh časih najranljivejši in najbolj potrebni pozornosti,« nam je še razložila direktorica.
 

26 zaposlenih


Društvo Rdeči noski je v letu 2019 delovalo s proračunom 982.063 evrov, od tega je prejelo iz naslova donacij akontacije dohodnine, za katero se lahko odloči vsak državljan Slovenije, komu jih bo namenil (ali pa pustil kar državi), nekaj več kot 224 tisoč evrov. Zadnja tri leta je društvo, ki se trudi smeh spraviti na obraze otrok in starostnikov, največji prejemnik tovrstnih donacij. Kot nam je povedala direktorica, bodo v prihodnje še lažje dihali: »Novi predlog PKP7, ki zvišuje 0,5 % dohodnine na 1 %, nas bo podprl in omogočil večjo stabilnost pri opravljanju programov, tako novih perspektivnih kakor tudi rednih stalnih programov.«

130 evrov je strošek izvedbe enega programa.

Sicer pa je v društvo možno v vsakem trenutku prispevati denar prek TRR-računa, redno tudi pošiljajo položnice s prošnjo po donaciji na slovenske domove in podjetja.

image
Decembra lani so dobro voljo delili med zdravstvene delavce pred infekcijsko kliniko v Ljubljani. FOTO: Marko Feist
Pri Rdečih noskih je sicer 26 pogodbenih in zaposlenih oseb (nekaj za skrajšani delovni čas). »Prav vsi v društvu se trudimo za kakovostno in profesionalno izvajanje našega poslanstva. Od vsakega prejetega evra dobrih 81 odstotkov uporabimo za programe, preostalo pa je namenjeno vodenju in delovanju društva.«


Programi obiskov bolnišničnih klovnov so zelo različni tako po vsebini, trajanju, uporabi potrebnih rekvizitov kakor po številu bolnišničnih klovnov, ki obisk izvajajo. Pri nekaterih (npr. DSO) je vključenih 5–6 klovnov, pri nekaterih (npr. Dežurni klovn) pa pomeni obisk samo enega klovna pred posegi in po njih. Tudi obisk na daljavo (prek zaslona) v domovih za starejše je eden izmed novih programov, ki jih v Društvu Rdeči noski izvajajo v času epidemije.

Društvo v slovenskem prostoru deluje že od leta 2004 in je del mednarodne krovne organizacije Red Noses International. Ob prvih korakih so Rdeči noski delovali s štirimi klovni, danes jih je 20. Njihovi obiski so brezplačni za otroke v bolnišnicah in domovih za starejše, za društvo pa je strošek okvirno 130 evrov. Kako pomembno je njihovo delovanje, izvabljanje veselja in radoživosti, prekinjanje monotonosti in osamljenosti, se je še bolj kot kdaj koli prej pokazalo v teh težkih časih epidemije koronavirusa, ki kar traja in traja. In res je, kar pravi neznani avtor: »Smeh je edina stvar, ki se je z veseljem nalezem!« 
Deli s prijatelji