OB ROBU PIETETNE PROSLAVE

Lahko v Mariboru najdejo rešitev za Južni tok?

Objavljeno 08. julij 2014 10.23 | Posodobljeno 08. julij 2014 10.23 | Piše: STA, K. K.

V Sloveniji se bo danes mudil ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Gazprom snubi RWE

MARIBOR – V Sloveniji se bo danes mudil ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki se bo v Mariboru udeležil slovesnosti ob začetku prenove muzeja in spominskega centra nacističnega taborišča za sovjetske vojne ujetnike. Začetek prenove bo uradno odprl predsednik republike Borut Pahor. Lavrov se bo ob robu dogodka srečal tudi s predsednikom Pahorjem in z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem, s katerim bo govoril o Južnem toku in krizi v Ukrajini.

Pahor se je odločil

Kot so sporočili iz urada predsednika republike, sta državi priprave na svečanost začeli že pred letom dni. Ker gre za dogodek izrazito pietetne narave, se je predsednik Pahor odločil, da se ga bo, kljub nestrinjanju z rusko politiko v Ukrajini, udeležil in se sestal z ministrom Lavrovom.

Kot poudarjajo v uradu, bo Pahor v skladu s politiko EU izkoristil srečanje z ministrom Lavrovom za jasno in nedvoumno zavračanje ruskega ravnanja z Ukrajino. Predsednik Pahor se je v tem smislu pred mesecem dni udeležil prisege novega ukrajinskega predsednika Petra Porošenka, s čimer je podčrtal slovensko stališče do ozemeljske celovitosti Ukrajine.

Pahor in Lavrov bosta govorila

Erjavec in Lavrov bosta slavnostna govornika na spominski slovesnosti v nekdanjem taborišču, imenovanem Stalag XVIII D, ki je bilo ustanovljeno takoj po kapitulaciji jugoslovanske vojske oziroma vstopu nemškega okupatorja v Maribor.

Kot napovedujejo na zunanjem ministrstvu, se bosta Erjavec in Lavrov po prireditvi sestala na dvostranskem srečanju, po katerem je predvidena izjava za medije. Erjavec je pretekli teden napovedal, da bosta z Lavrovom govorila o gospodarskem sodelovanju in plinovodu Južni tok, ki naj bi potekal tudi čez slovensko ozemlje.

Tudi na ruskem zunanjem ministrstvu so napovedali, da bo glavna tema pogovorov Lavrova v Sloveniji omenjeni plinovod.

Erjavec ve, kaj ne rešuje krize

»Projekt Južni tok na slovenskem ozemlju bo pripomogel k naraščajočim medsebojnim investicijam,« so poudarili v Moskvi. Ob tem so dodali, da imajo z Ljubljano skupen cilj – najti rešitev, v okviru katere bodo sodelujoče strani v projektu lahko spoštovale podpisane pogodbe, ne da bi kršile pravo EU.

Ministra se bosta po napovedih ruskega zunanjega ministrstva dotaknila tudi krize v Ukrajini. Razmere v tej državi se ne umirjajo, zaradi česar je Evropska unija Rusiji zagrozila z novimi ukrepi. Slovenija je do gospodarskih sankcij zadržana.

»Dobro vemo, da nobene ekonomske sankcije ne rešujejo krize,« je pretekli teden izjavil Erjavec. Zavrnil je tudi namige, da naj bi iz tujine zaradi obiska vodje ruske diplomacije dobival negativne odzive.

Deli s prijatelji