PO OBISKU POLICISTA POBEGNIL

FOTO: Župana ovadili zaradi spodbujanja sovraštva

Objavljeno 06. maj 2017 09.34 | Posodobljeno 06. maj 2017 09.34 | Piše: Tomica Šuljić

Tržiški denacionalizacijski upravičenci z ovadbo nad Sajovica. Zameril se jim je z izjavami o denacionalizaciji na facebooku.

Borut Sajovic je jezo stresel na denacionalizirance, ne pa delovanje njegove občine. Foto: arhiv Dela

TRŽIČ – Ročevnica je naselje v tržiški občini, za katero je v zadnjih letih slišal marsikdo iz vrst državnih uradnikov, ki se je bil prisiljen ukvarjati z zapletenim pravnim problemom – trije lastniki so sedem zemljišč v izmeri 850 kvadratnih metrov kupili v Jugoslaviji, v samostojni Sloveniji pa so bila ta vrnjena denacionalizacijskim upravičencem. 
Občina ob prodaji zemljišč ni vpisala v zemljiško knjigo, čeprav se je s pogodbo to zavezala narediti; ob vračilu zemljišč prvotnim lastnikom in upravičencem pa občina tudi ni nasprotovala. Zato je sledila sodna kalvarija posameznikov – tako prvotnih kot zadnjih lastnikov –, ki so se borili za svojo last. Težave na gorenjskem koncu je reševala Upravna enota (UE) Laško, ki je odločala o ničnosti denacionalizacijske odločbe. 
V Tržiču so se na to temo strasti dokončno razvnele konec marca, ko se je bližala odločitev: zadnji lastniki zemljišč so (po medijskih navedbah) »jemali pomirjevala«, ker so se bali, ali bo poštar prinesel kak zahtevek ali uradno terjatev, izvršbo ali najemnino za zemljišče nekdanjih lastnikov denacionalizirancev. 
Po propadli mediaciji župana Boruta Sajovica je izredno sejo občinskega sveta sklical Zagon – Lista Klemna Belharja in svetnika SMC, na seji naj bi razpravljali o občinskem odkupu zemljišč; da bi bil volk sit in koza cela. Kaj so se dogovorili, ni mogoče preveriti na spletni strani tržiške občine, saj zadnji zapisi o dogajanju v občinskem svetu segajo še v lansko leto. No, župan in Ekipa Boruta Sajovica sta bolj ažurna na facebooku.

Župan Sajovic je prek družabnega omrežja 28. marca na svojem profilu objavil mnenje o »nedopustni in nesprejemljivi« denacionalizaciji: »Večino odvzetega in krivično vrnjenega smo zgradili in plačali Tržičani sami in upravičencem je bilo vrnjeno več, kot je bilo odvzeto.« Objavil je pet fotografij objektov »od kakšnih dvajsetih«, kolikor jih je sam naštel kot primere krivičnega vračila. Za dobro vago je navrgel še slap Savica in Blejski otok, da bi vsi razumeli, na koga meri bivši član LDS. 
»Da bi pa zdaj, ko so nam Tržičanom izpulili drsališče, funkcionalna zemljišča, del balinišča, pešpot do hiš in naselja na Jasi, na zahtevo lokalnih politikantov, polnih zagona, preplačali še visoke odškodnine, je preprosto kaplja čez rob,« je zapisal Sajovic v objavi, ki jo je dan pozneje delila še Ekipa Boruta Sajovica na facebooku.

Policija pri županu

Pred nekaj dnevi so anonimni avtorji, ki se imenujejo Skupina denacionalizacijskih upravičencev Tržiča in Slovenije, zaradi županovih izjav, v katerih so spoznali »spodbujanje sovraštva in nestrpnosti do posameznih denacionalizacijskih upravičencev in Rimskokatoliške cerkve, ki so po zakonu o denacionalizacijskem postopku dobili vrnjeno premoženje in s tem tudi delno popravo krivic«, proti županu Sajovicu spisali tudi kazensko ovadbo.

Bojan Kos s kranjske policijske uprave je potrdil: »Odgovarjamo, da smo sprejeli prijavo kaznivega dejanja zoper javni red in mir proti eni osebi.« Gre za zadnjo ovadbo proti sedanjemu občinskem vodstvu, županu, že lani so deževale prijave proti vodilnim v občini Tržič, Komunale Tržič ter BIOS Tržič. Glede teh policija še vedno preverja prijave sumov nepravilnosti pri delu lokalnih pravnih subjektov, dodaja Kos.

O zadnji ovadbi smo želeli spregovoriti tudi s Sajovicem, ki smo mu najprej poslali vprašanja, pozneje pa smo odšli do njegove pisarne. Dasiravno je bil tam, se z nami ni želel pogovarjati: »Odgovorili bomo po zakonu o medijih,« se je glasil edini stavek, ki nam ga je Sajovic namenil med vrati, ravno ko je iz njegove pisarne odhajal policist. Nato je pokazal, da je beg pred odgovornostjo do lastnega zapisa na facebooku vzel dobesedno – pokazal nam je pete in se zaprl v svojo pisarno.

Medtem je Upravna enota Laško ugotovila, da sta denacionalizacijski odločbi, povezani s tržiškim naseljem Ročevnica, nični. Tako je Sajovic dosegel zmago, vsaj začasno, saj pritožbene možnosti denacionalizirancev menda še niso izčrpane. A če bo zaradi zapisanih besed dejansko spisana kakšna uradna ovadba proti županu, bo njegova zmaga – pirova. 

Deli s prijatelji