NEGA DOJENČKA

Ne uporabljajmo tekočih mil ali penečih se kopeli

Objavljeno 03. februar 2014 19.30 | Posodobljeno 03. februar 2014 19.30 | Piše: Melita Meršol

V negovalni kozmetiki za dojenčke so najboljši izdelki, ki vsebujejo naravne sestavine, predvsem naravne lipide, ki se hitro vpijejo.

Dojenčkova koža je zelo občutljiva in v povprečju petkrat tanjša od odrasle, poroženela plast je bolj prepustna, zmanjšano je izločanje vseh kožnih žlez. Vse to pomembno vpliva tudi na izbor in uporabo kozmetičnih pripravkov za nego, zato se je lotimo nežno, a skrbno.

Nežna otroška koža ima majhne pore in je dobro prekrvljena. V zgornji plasti se celice obnavljajo v svojem globljem delu, na površini pa zaroženijo. V srednji plasti so krvna obtočila, žleze lojnice in znojnice, živčna vlakna in gladko mišičje. V njej so elastična in kolagenska vlakna, ki so mrežasto prepletena in dajejo koži ustrezno elastičnost in napetost. V negovalni kozmetiki za dojenčke so zato najboljši izdelki, ki vsebujejo naravne sestavine, predvsem naravne lipide, ki se hitro vpijejo. Ti preprečujejo izhlapevanje vode s površine kože in s tem njeno izsušitev, ki je najpogostejša v hladnejših mesecih.

Pri izbiri je pomembno, da nas v lekarni ali specializiranih trgovinah poučijo o sestavi pripravkov za posamezne dele telesa. Uporabljamo lahko različna mazila, kreme in losjone. Pediatri priporočajo nevtralne kozmetične izdelke brez dišav, barvil in konzervansov.

Kopel

Pripravimo dojenčku kopel, v kateri bo neskončno užival. Prostor naj bo normalno ogrevan; pretiravanje z visokimi temperaturami, češ da se otrok ne bi prehladil, je zmotno. In kako se lotiti kopanja?

• Kad napolnimo do polovice. Najprej natočimo hladno vodo, šele nato dodajamo toplejšo, da ne bi bila prevroča. Voda mora biti prijetno topla, približno na telesni temperaturi (okoli 35 °C). Dojenčki in malčki imajo navadno radi hladnejšo kopel kot večinoma odrasli. Dodamo ji lahko nekaj kapljic olja (mandljevo).

• Namočimo kosmič vate v vodo in z njim dojenčku umijemo oči od notranjega roba proti zunanjemu. Uporabimo za vsako oko drug kosmič.

• Z več kosmiči vate in toplo vodo umijemo še preostali obrazek. Očistimo samo zunanjost ušes, nikakor pa ne drezamo s paličicami vanje. Ušesa se na notranjem delu sama čistijo, kolikor je treba. Enako velja za nosek.

• Če je novorojenček bolj plešast, ni potrebno posebno umivanje las, tisti bolj lasati pa zaslužijo kakšno kapljico blagega otroškega šampona.

• Pustimo, da otrok malce čofota, če mu to ustreza. Nekateri se v vodi zelo sprostijo in postanejo nadvse živahni, vendar ne pretiravajmo, da se voda ne ohladi in otroka ne začne zebsti.

• Dvignemo ga iz vode, poležemo na mehko, toplo brisačo in temeljito obrišemo; še posebno pozorni pa moramo biti na kožne gube pod pazduhami, na vrhu stegen in vratu. Nato je najbolje, da otroka skupaj z brisačo nežno stisnemo k sebi in do konca obrišemo kar v objemu.


Mag. Jerneja Ahčan, specialistka pediatrije, svetuje:image

• Ne uporabljajmo tekočih mil ali penečih se kopeli.
• Šampone in gele za prhanje temeljito izmijmo.
• Uporabljajmo negovalno vlažilno kremo brez dišav, ki dražijo kožo, in izberimo tisto, ki ji najbolj ustreza.
• Otrok naj nosi bombažna, zračna oblačila.
• Perilo peremo s čim manj agresivnimi pralnimi sredstvi in brez mehčalca ter ga dvakrat splaknemo.
 

Zaščita obraza

Za nego obraza so priporočljivi hladilno mazilo, krema z mandljevim oljem in vitaminska mazila, ki jih sestavljajo lanolin, beli vosek, olivno olje in vitamina A in D. Na vlažnost kože pa lahko vplivamo z uporabo losjonov, ki vplivajo na vezavo vlage. Pri izpostavljanju soncu sta na prvem mestu zdrava pamet (trajanje nastavljanja soncu in del dneva) in zaščita z oblačili ter pokrivali. Mazila z zaščitnim faktorjem so le dodatna pomoč. Tista, ki vsebujejo visoke koncentracije UV-filtrov (faktor nad 30), lahko otroško kožo dražijo.

Pri poškodovani in vzdraženi koži ter izpuščajih je priporočljiv pregled pri pediatru ali dermatologu, saj so lahko posledica vnetnih ali drugih bolezenskih sprememb.

Pod plenicami

Vnetje kože pod plenicami je posledica sočasnega delovanja strižnih sil, vlage, urina in blata. Pojavlja se pri četrtini dojenčkov. Na začetku je koža rdeča in vlažna, pozneje pa postane suha in luskasta. Nanjo se lahko naselijo bakterije ali glivice, stanje še poslabšajo in zahtevajo dodatno zdravljenje. Poskrbimo za ustrezno nego, ki jo priporočajo pediatri.

• Redno menjavanje plenic, ki naj bodo za enkratno uporabo.

• Uporaba kakovostnih plenic, ki dobro vpijajo tekočino.

• Za čiščenje kože perigenitalnega predela ne uporabljamo parfumiranih vlažilnih robčkov, ki dražijo kožo, ampak jo umijemo s tekočo čisto vodo in popivnamo do suhega.

• Kožo ob vsakem previjanju namažemo z zaščitno kremo, ki naredi tanko plast in vlagi preprečuje stik s kožo (hladilno mazilo z dodatkom cinka).

• Pri pordeli in nadraženi koži uporabimo še mazila za pomiritev in obnovo kože (z dodatkom pantenola).

• Kadar vnetje pod plenico traja več dni ali se ponavlja, je priporočljiv pregled pri pediatru. 

Deli s prijatelji