POVRATNIK

Po vlomu Janez vihtel sekiro in nož

Objavljeno 11. januar 2021 06.56 | Posodobljeno 11. januar 2021 19.05 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Nepoboljšljivi povratnik Janez Koca - Bunka znova v zapor. Tokrat bo zaradi vloma in napada sedel 3 leta in 8 mesecev.

Prosil je, da ga premestijo iz pripora v zapor. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
»Še nikoli nisem dobil pogojne kazni, niti nikoli nisem bil oproščen, zato bi prosil za pogojno kazen. Pa da me daste na psihiatrijo na detoks, da bi se sčistil odvisnosti od tablet,« je sodnico okrožnega sodišča v Novem mestu Mojco Hode pred izrekom sodbe moledoval 45-letni Janez Koca iz Lokev pri Črnomlju. Pravzaprav je Koca, ki sliši tudi na ime Bunka, stari znanec policije, sodišč in tudi zaporov, z omenjenimi se preganja že zadnjih 25 let, zaradi številnih grehov, tudi poskusa umora, pa je bil obsojen na dolgoletne zaporne kazni.

image
Devetnajstega maja je policija izdala poziv, da ga iščejo in da je nevaren. FOTO: PU Novo mesto
 Od junija lani je v priporu, tam je pristal zaradi vloma v eno od hiš v Kanižarici, od koder je odnesel kar za 11.000 evrov zlatnine in drugih vrednosti. Vlomil je skupaj z mladoletnikom. Lastnik hiše ju je zalotil pri delu, zato sta oba pobegnila, med begom ju je videl sosed. Ne vedoč, kaj se dogaja, je Koco med begom ogovorila policistka, ki je v bližini nadzirala promet. Ko ga je vprašala, zakaj ima v rokah kladivo, hkrati pa se je približeval oškodovanec, je Koca znova zbežal, izgubil je tudi rokavice.

Potem se je tri tedne skrival pred policisti, so pa takrat s Policijske uprave Novo mesto za njim izdali tiralico z opozorilom, da »gre za nepredvidljivo osebo, odvisnika od prepovedanih drog, ki ima najverjetneje pri sebi orožje in bi lahko bil nevaren za okolico«. Zapisali so, da so ga v zadnjih desetih letih kriminalisti in policisti obravnavali zaradi 31 premoženjskih kaznivih dejanj in več kaznivih dejanj z elementi nasilja.

Menda je imel Bunka tudi sam dovolj skrivanja in je klical na policijo ter rekel, naj kar pridejo, da jih čaka in da bo nekoga ustrelil, ker živ iz naselja ne bo šel. Ko so možje postave prišli v romsko naselje in potrkali na njegova vrata, jih je pričakal z nožem. Zabrusil jim je, da živega ne bodo dobili, potem pa skozi okno pobegnil v gozd in se skril. Ko so ga le našli, jim je že od daleč vpil, naj se mu ne približajo, ter mahal s sekiro v roki in grozil, da bo nekdo umrl in da bodo policisti plačali za to. Potem je s sekiro večkrat zasekal v drevo in znova pobegnil, eden od policistov za njim.

Slednjemu ni ostalo drugega, kot da uporabi solzivec, v tistem pa je Bunka še dvignil sekiro, a mu je ta omahnila na tla. Potrebna so bila prisilna sredstva, da ga je policist obvladal. Tudi v pridržanju ni bil miren, grozil je in razbijal, po besedah enega od zaslišanih policistov najbolj zato, ker ga niso pustili na cigareto.
 

Boji se policistov


Na sodišču so bili zaslišani štirje policisti, grožnje Koce 10. junija lani, ko so ga prijeli, so vsi vzeli resno, saj je večkrat ponovil, da bo koga ustrelil, da bodo potem oni lahko ustrelili njega. Koca je v zagovoru dejal, da ni nikomur grozil, ne besedno ne s sekiro, edino, kar da je rekel, je to, da bo sekiro in nož dvignil nad sebe. »Ko je že bil vklenjen, mi je dvakrat zabrusil, da sem ga zajebal in da bom plačal za to. Seveda sem grožnje vzel resno, nekoč je celo policistu vzel pištolo in streljal z njo, zato bi bil sposoben grožnje uresničiti,« je dejal eden od mož v modrem. »Res sem to rekel, ampak bil sem zadet. Nisem mislil resno,« je poskušal svoje početje opravičiti Koca.

image
Pričakovati je, da se bo zagovornik Igor Grošelj na sodbo pritožil. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
 V zaključni besedi je zagovornik Bunke odvetnik Igor Grošelj predlagal, da sodišče obtoženega oprosti, saj mu dejanja niso dokazana. Za veliko tatvino po njegovem ni materialnih dokazov, da je kradel Koca, sam beg pred policistko pa ne more biti dokaz, da je vlomil. »Tudi iz dokumentacije je razvidno, da Koca beži pred policisti, ker se jih boji, saj je velik del življenja preživel v zaporu,« je navedel in dodal, da so policisti grožnje napak razumeli, saj je želel poškodovati kvečjemu sebe, je pa bolj kot policijsko posredovanje potreboval zdravljenje, saj ga je eden od mož postave opisal kot »vidno zadetega«.

Sodnica Hodetova je sledila navedbam tožilke Vesne Fink in Koco obsodila po vseh treh točkah obtožnice, torej za kazniva dejanja velike tatvine, napada na uradno osebo in preprečitve uradnega dejanja. Za prvo je dobil dve leti zapora, za drugo 16 mesecev, za tretje pa pol leta, enotna kazen se tako glasi: tri leta in osem mesecev zapora, kar je nekoliko manj, kot je predlagalo tožilstvo.

– to je kazen, ki jo bo moral odslužiti Janez Koca - Bunka. Je pa pričakovati pritožbe.


»Dokazi, da ste vlomili v hišo, so močni. Prav tako ste se skoraj en mesec skrivali. Če ne bi vlomili, se ne bi skrivali, tako pa ste en mesec policiste vlekli za nos. Celo na sodišče ste klicali v tem času, pa odvetnika ste angažirali, da bi se predali, kot ste si zamislili. Ob prijetju je šlo za agresivno in aktivno upiranje s silo. V jezi in besu ste grozili tudi takrat, ko ste bili že vklenjeni, bojijo pa se vas tudi prebivalci naselja,« je sodbo obrazložila sodnica in dejala, da glede na vztrajnost ponavljanja kaznivih dejanj pogojna kazen ne pride v poštev, kot olajševalno okoliščino pa je upoštevala psihično stanje. Sodba ni pravnomočna, je pa Koca prosil, da bi šel čim prej na prestajanje zaporne kazni, kar pomeni, da se bo v kratkem iz novomeških zaporov preselil na Dob. 
Deli s prijatelji