DEDOVANJE

Davek ji morajo vrniti

Objavljeno 11. januar 2021 11.00 | Posodobljeno 11. januar 2021 11.01 | Piše: I. R.

Furs je pastorki naložil plačilo davka na dedovanje, vrhovno sodišče se ni strinjalo.

Pastorki dedujejo le po zapustnikovi volji, ki jo ta izkaže s sestavo oporoke. Fotografja je simbolična. FOTO: Shutterstock
Dajte cesarju, kar je cesarjevega, je del svetopisemskega izreka, ki se ga naši dacarji vsekakor držijo. Tako je finančna uprava ženski, ki ji je mačeha po smrti z oporoko zapustila premoženje, odredila plačilo slabih sedem tisočakov davka na dediščino za premično premoženje. Čeprav je ženska vztrajala, da bi morala biti plačila davka oproščena, saj kot pastorka spada v tako imenovani prvi dedni red, je odločbo potrdilo tudi upravno sodišče. A vrhovno je odločitev vendarle spremenilo.
image
VIDIC LEON Furs je moral tožnici vrniti 6902 evra plačanega davka ter za dobrega tisočaka pravdnih stroškov. FOTO: Leon Vidic

Finančna uprava (Furs) in upravno sodišče sta ženski naložila plačilo davka na dediščino od davčne osnove 45.641 evrov, češ da je oporočna dedinja po pokojnem očetu, ki je bil zakonski partner njene mačehe. Ker je umrl pred njo, je z njegovo smrtjo prenehala zakonska zveza med njim in tožničino mačeho, prenehalo pa je tudi svaštvo kot odnos med mačeho in pastorko. Svaštvo je namreč vezano na obstoj zakonske skupnosti, zato ženska po smrti biološkega očeta ne spada več v prvi dedni red, ki je oproščen plačila davka na dediščino, je za finančno upravo sklenilo upravno sodišče.

Po neuspehu na upravnem sodišču je vložila revizijo na vrhovno, in to ji je pritrdilo. Vrhovni sodniki so se ukvarjali z vprašanjem, ali je pastorek tudi oseba, katere starš je umrl pred mačeho oziroma očimom zapustnikom, s čimer je prenehala njuna zakonska zveza. In sklenili, da je pastorek potomec zapustnikovega zakonca ne glede na to, ali je pastorkov starš umrl pred zapustnikom, je bilo jasno vrhovno sodišče.

Medtem ko otroci dedujejo že na podlagi zakona, pastorki dedujejo le po zapustnikovi volji, ki jo ta izkaže s sestavo oporoke, kar pomeni, da je zakonodajalec pri davčni oprostitvi pastorka tej okoliščini dal odločilno težo – kot jo ima zakon pri dedičih. In v konkretnem primeru je mačeha z oporoko zapustila svoje premično premoženje pastorki.
Mačeha ji je z oporoko zapustila premoženje, davkarija pa ni upoštevala, da je kot dedinja prvega reda oproščena plačila davka.


Če zapustnik kljub smrti zakonca oporoke ne spremeni in ne prekliče svoje dediščine pastorku ali tega po smrti zakonca celo razglasi za dediča, je to dokaz, da je ostalo razmerje med zapustnikom in pastorkom kljub smrti pastorkovega biološkega starša enako. Vrhovni sodniki so zato odločitev upravnega sodišča spremenili, odpravili odločbo Fursa in ji naložili, naj tožnici povrne 6902 evra plačanega davka ter za dobrega tisočaka pravdnih stroškov. 
Deli s prijatelji