KONEC POTI

Prebežniki drago plačali, policisti pa so jih ujeli

Objavljeno 04. avgust 2014 22.55 | Posodobljeno 04. avgust 2014 22.57 | Piše: P. J.

Pot jih je stala več tisoč evrov.

Na območju Ilirske Bistrice prijeli 12 ilegalcev (fotografija je simbolična).

SREDIŠČE OB DRAVI – V četrtek ob 23.53 so policisti PP Ormož pri varovanju državne meje na območju Središča ob Dravi z optoelektronsko napravo zaznali skupino sedmih oseb, ki so peš nelegalno vstopale v Republiko Slovenijo. Kot so sporočili iz PU Maribor, so hodili iz smeri naselja Trnovec v smeri Središča ob Dravi. V Sloveniji so Somalci sedli v tri vozila z oznakami taksi. Eno od njih so policisti nato ustavili v naselju Hum pri Ormožu, dve pa v Strelcih.

Vrnjeni na Hrvaško

V prvem vozilu se je kot sopotnik prevažal 32-letni somalijski državljan, ki ima bivališče v Mariboru. Na sebi je imel mokra oblačila in sledove trave, na podlagi česar so policisti ugotovili, da je bil v skupini, ki je nelegalno vstopila v našo državo. Med postopkom je voznik ustavljenega vozila, 34-letni somalijski državljan, ki ima bivališče v Mariboru, odprl vrata vozila in začel bežati po vinogradu navzdol v smeri glavne ceste, kjer pa so ga policisti prijeli. Policisti navajajo, da je bil vzrok za beg dejstvo, da sta navedeni osebi organizirali nelegalni prestop državne meje.

V drugih dveh vozilih, ustavljenih v Strelcih, sta slovenska taksista prevažala skupno šestih somalijskih državljanov, starih od 17 do 20 let. Kot so ugotovili, nihče od njih ni izpolnjeval pogojev za vstop v Republiko Slovenijo. 28. junija 2014 so v azilnem domu v Zagrebu podali prošnje za mednarodno zaščito. V soboto so vseh šest Somalcev vrnili hrvaškim varnostnim organom.

Policisti so pridržali dve osebi iz prvega vozila zaradi utemeljenega suma storitev kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. Pridržana so kasneje privedli na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča na Ptuju. Po zaslišanju je preiskovalni sodnik obema odredil pripor.

Draga pot

Tujci so porabili 1000 evrov za ladjo iz Somalije do Turčije. Za pot iz Turčije v Grčijo so morali plačati 1300 evrov. Do Zagreba so hodili peš, predvsem ponoči, podnevi so spali. Za potovanje v Avstrijo so plačali 1500 evrov, od tam pa so želeli potovati v Italijo, za kar so plačali 700 evrov. 

Drugi so za ladjo do Turčije plačali 1500 USD. V Turčiji so ostali pol mesca in nato za 1000 USD odpotovali v Grčijo, kjer so ostali mesec dni. Iz Grčije so odpotovali v Makedonijo, od tam do Srbije, kjer so plačali 700 evrov, ter naprej do Madžarske. Za potovanje do Avstrije so plačali 500 evrov in nato prispeli v Slovenijo, kjer so ponovno odšteli 400 evrov.
 

Deli s prijatelji