ZDRUŽBA

Na sodišču še začetek sojenja za prevoz orožja

Objavljeno 10. marec 2013 20.10 | Posodobljeno 10. marec 2013 20.12 | Piše: S. N.

Začeli soditi obdolženim, ki naj bi organizirali prevoz orožja iz Slovenije v Francijo.

KRANJ – Od petih obtoženih iz domnevne kriminalne združbe so včeraj pred sodnico Andrijano Ahačič stopili štirje člani, ki jih je kriminalistom uspelo odkriti. Iz pripora, kjer so od maja lani, so policisti pripeljali 28-letnega Senada Pavlekovića, 35-letnega Veliborja Popovića in 31-letnega Darka Palevića. S prostosti se brani 47-letni Rade Bubanja. Medtem je bil zaradi nedosegljivosti izločen postopek zoper 33-letnega Črnogorca Miloša Šćekića, ki naj bi vodil združbo za trgovanje z orožjem in drogami. Obtožnica jim očita, da so novembra 2011 kot člani organizirane hudodelske združbe, ki je delovala na mednarodni ravni, organizirali prevoz orožja, streliva in vojaške opreme iz Slovenije v Francijo. V pošiljki je bilo 17 avtomatskih pušk, 19 pištol oziroma revolverjev, večja količina streliva ter 4,3 kilograma plastičnega eksploziva, ki so jih 17. novembra 2011 v kombiju 35-letnega Denijala Stojanovića na Fernetičih prestregli italijanski policisti.

Prevoz orožja iz Bosne in Hercegovine skozi Slovenijo v Francijo naj bi naročil črnogorski državljan Popović, ki ga je domnevno prevzel v Franciji, kjer živi. Pavleković in Palević naj bi skupaj s Šćekićem organizirala prevoz orožja, ki ga je na svojem domu v Spodnjih Bitnjah menda hranil Bubanja.

Kazenski postopek zoper 25 oseb

Dogajanje je podrobno opisal Palević, ki je priznal krivdo. Pojasnil je, da je Šćekić prišel k njemu skupaj z nekim Slovencem, ki mu je dolgoval 5000 evrov, njegovega imena pa ne sme razkriti. Ta ga je vprašal, ali pozna koga, ki bi opravil prevoz 30 pištol v Francijo. Palević je tako našel Stojanovića, ki je s kombijem odpeljal orožje iz Slovenije.

Palević je povedal, da Pavleković ni vedel ničesar o poslu z orožjem. Ta kazniva dejanja zanika in se je včeraj prav tako kot na sojenju za trgovino z drogo, ki se je na kranjskem okrožnem sodišču začelo v sredo, branil z molkom. Bubanja pa je ponovil, da ni hranil, skrival ali prodajal orožja.

Tudi Popović je vztrajal pri svojem dosedanjem zagovoru, da nikakor ni povezan s tihotapljenjem orožja in da se dejansko ukvarja s preprodajo vozil. Povedal je, da je prostovoljno prišel iz Francije v Slovenijo, da bi dokazal svojo nedolžnost, ko ga je prijela policija.

Kranjsko okrožno državno tožilstvo je na podlagi lanske obsežne majske preiskave preprodaje drog in orožja začelo kazenski postopek zoper 25 oseb. 13 obtoženih je v prejšnjih mesecih že priznalo krivdo, sodišče pa jim je določilo različne kazni, med katerimi je bila najvišja izrečena dve leti in osem mesecev zapora. Zoper tri obtožene, ki sodišču niso dosegljivi, je bil postopek izločen, za osmerico obtoženih pa se je v sredo začelo sojenje za kazniva dejanja, povezana s preprodajo večjih količin kokaina, heroina, konoplje in amfetaminov. Včeraj se je nato v ločenem postopku, ki ga je sodišče sprejelo, da bi Popovića manjkrat vozili iz pripora, začelo še sojenje za prevoz orožja.

Deli s prijatelji