TEŽAVE GASILCEV

FOTO: Avtomobil na strehi, odpeljali voznika

Objavljeno 16. april 2017 12.41 | Posodobljeno 16. april 2017 14.29 | Piše: O. B.

V nesreči je bila poškodovana ena oseba, ki so jo reševalci prepeljali na zdravljenje v UKC Maribor.

Foto: Oste Bakal

COGETINCI – Le nekaj sto metrov stran od mesta, kjer so že v četrtek zaradi okvare vozila v predoru Cenkova posredovali gasilci PGD Gornja Radgona, so ti skupaj s kolegi iz Maribora posredovali tudi v petek. Ob 11.50 se je pri naselju Cogetinci v občini Cerkvenjak vozilo prevrnilo na streho. V nesreči je bila poškodovana ena oseba, ki so jo reševalci prepeljali na zdravljenje v UKC Maribor. Gasilci PGD Gornja Radgona in GB Maribor so posuli iztekle motorne tekočine na cestišču in odklopili akumulator v avtomobilu.

Nesreče na pomurski avtocesti kažejo, koliko težav imajo intervencijska vozila, zlasti velike gasilske cisterne do kraja nesreče. Posnetek, ki so ga na svojem facebooku objavili gasilci PGD Gornja Radgona, prikazuje, s kakšno težavo se je njihov »tunelski bojevnik« v četrtek prebijal do kraja nesreče na pomurski avtocesti v Cenkovi. So za tovrstne prizore krivi vozniki ali predvsem razmere na pomurski avtocesti? V vsakem primeru pa le pravilno razvrščanje rešuje življenja. Ob prometnih nesrečah hitro pride do večjih zastojev, ki lahko otežijo dostop reševalnih služb in reševanje poškodovanih. Bistveno je zato poznavanje cestnoprometnih predpisov in seznanjenost voznikov s pravili razvrščanja v primeru zastoja. Pri Darsu so že pred časom izdali posebno zloženko, na samih cestah pa so posebni znaki, ki slikovno kažejo, kako se je treba razvrščati.

Da bi intervencijskim vozilom, opremljenim z modro ali rumeno lučjo, omogočili dostop do kraja nesreče, moramo med prehitevalnim in voznim pasom zagotoviti dovolj prostora. Če vozimo po voznem pasu, se moramo umakniti do robne črte na svoji desni strani, na prehitevalnem pasu pa do robne črte skrajno levo. Vzpostavitev reševalnega pasu na avtocesti je sicer obvezna ob vsakem zastoju, za nepravilno razvrščanje pa ste lahko oglobljeni z 200 evri. Kljub prizadevanjem za ozaveščanje javnosti je še vedno preveč voznikov, ki intervencijskim vozilom ne odstopijo potrebnega prostora, a v Pomurju krivde v celoti le ne gre zvaliti na voznike. Na pomurski avtocesti stvari namreč otežuje še prometna ureditev, saj vozniki v odsotnosti pravega odstavnega pasu in ob pomanjkanju prostora le stežka sprostijo središče vozišča. Težava je še posebej izrazita pri večjih tovornih vozilih.

Da prisotnost intervencijskih vozil, zlasti tistih na nujni vožnji, terja posebno pozornost, ni odveč opozoriti, ne le na avtocesti. Tudi minuli četrtek, ko so gasilci iz Gornje Radgone hiteli na intervencijo v predoru Cenkova, so doživeli prometno nesrečo. Na Mariborski cesti v Gornji Radgoni jim je namreč voznica osebnega vozila izsilila prednost.
 

Deli s prijatelji