NAJBOLJ BRANO

Najprej gneča na plaži, nato pa stroge kazni

Objavljeno 31. december 2020 15.00 | Posodobljeno 30. december 2020 22.59 | Piše: Š. R.

Bralci poročevalci ste tudi letos pomembno prispevali k soustvarjanju vsebin.

Oživljanje je bilo uspešno. FOTO: Bralka poročevalka
Tudi letos smo s pomočjo vas, bralcev, opozarjali na nepravilnosti, na zanimivosti in razkrivali aktualno stanje na terenu. Letošnje leto je bilo pač povsem v znamenju koronavirusa, ki nam je življenja povsem obrnil na glavo. Tako smo iz vaših pričevanj in fotografij izvedeli veliko o tem, kaj so v praksi prinesli številni ukrepi za zajezitev virusa in kako smo se Slovenci trudili živeti z njimi.
 
Najbolj brani članek v rubriki Bralci poročevalci je bilo tako pričevanje iz Strunjana, ko se je na natrpani plaži gnetlo ljudi. Svarila pred potovanjem na Hrvaško in turistični boni, ki smo jih lahko uporabljali, so marsikaterega dopustnika zadržala doma. A na naši kratki obali se je kmalu trlo (preveč gostov). Bralec nam je ob tem poslal tudi fotografijo, kako nekateri prenočujejo kar na parkirišču.

image
Prenočitev na parkirišču ob plaži. FOTO: Tomaž, bralec poročevalec

 
Bralci so nas v številnih sporočilih opozarjali tudi na nepravilnosti in slabe izkušnje, ki so jih doživeli pri različnih turističnih ponudnikih v Sloveniji. Bralka je tako v Hotelu Toplice, ki je del Term Čatež, z družino doživela nekaj, na kar si ne bi upala nikoli pomisliti. »Zadnji dan bivanja sem opazila da imam popikano kožo na nogi ... Na postelji sem opazila majhno žuželko, mož je našel dve en dan prej. To žival sem poslikala in ugotovila, da je stenica. Sramota za tak hotel z štirimi zvezdicami, da si privošči, da do tega pride!«

Razočarana je bila tudi štiričlanska družina, ki si je privoščila kosilo v eni od portoroških restavracij. Ko so na mizo dobili račun, jih je skoraj kap. Kolikor je razumeti iz komentarja, se družina tja po novi izkušnji nekaj časa ne bo vrnila.

image
Takšen znesek je bil na računu za štiri osebe. FOTO: Facebook

 
Ene najbolj branih tem to leto so bile poletno dogajanje na Hrvaškem, pričakovanje ukrepov in omejitve za prehajanje meje. Bralci ste nam vestno poročali tudi o gneči na mejnih prehodih, nekateri pa bili celo priča pravi drami na Jelšanah, kjer je v dolgem čakanju kri zavrela dvema voznika.

Mnogokrat ste tudi v vlogi aktualnih poročevalcev, očividcev ob tragedijah. Ena takih se je poleti zgodila na izolski plaži, ko so sredi množice turistov oživljali moškega. Bralkino sporočilo je prišlo kot pohvala pogumnim reševalcem in kopalcem.

Ko se je leto prevesilo v jesen in drugo koronsko poglavje, so začeli veljati nove ukrepi in omejitve, s tem pa so prišle nove težave in situacije, na katere ste nas opozarjali. Zelo odmeven je bil primer medicinske sestre, ki je na sprehodu v Ljubljani prejela kazen, ker se je zunaj pogovarjala s sosedo.

Mnogi so le zgroženo ogledovali tudi videoposnetek iz Kranja, na katerem je razvidno, kako so otroci bežali z igrišča ob prihodu policije, saj niso upoštevali odloka o prepovedi zbiranja na javnih krajih. Številni so se strinjali, da takšnih primerov ni malo, drugi pa poudarjali, da otrokom pač ne bi smeli prepovedati druženja in preživljanja prostega časa zunaj.


 
Ljudje so se v številnih omejitvah pač znašli po svoje. Ko so prvič zaprli trgovine v nedeljo, je začel posel (še bolj) cveteti bencinskim črpalkam, na katerih je bila tisto nedeljo velika gneča.
 
Številni ste se na nas obrnili na nas tudi v primeru nejasnosti. Mnoge je zanimalo, zakaj ste prejeli SMS-sporočilo, ki jih je državljanom pošiljal Nacionalni inštitut za varovanje zdravje (NIJZ). Šlo je za vabilo k namestitvi aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi s koronavirusom.
 
Sicer pa se na vas bralce vedno obrnemo tudi ob vremenskih ujmah, redno nam pošiljate fotografije, ki prikazujejo aktualno stanje po Sloveniji, posledice, ki jih je za seboj pustila razbesnela narava. Tako je bilo tudi ob julijskem neurju, ko je toča klestila predvsem v osrednji Sloveniji in med drugim pustila veliko razdejanje tudi v Domžalah.

image
FOTO: Primož, bralec poročevalec

 
Deli s prijatelji