SMUČARSKA ZGODOVINA

Viking Aleksander spet prikrajšal Klineta

Objavljeno 29. februar 2016 11.24 | Posodobljeno 29. februar 2016 11.24 | Piše: D. P.

Mariborčan Boštjan Kline je še drugič v sezoni stopil na oder za zmagovalce, ekipni uspeh je z 10. mestom dopolnil Klemen Kosi. Dobro se je odrezala tudi Ilka Štuhec, do točk še Vanja Brodnik in Maruša Ferk.

Norvežan Aleksander Aamodt Kilde je Boštjanu Klinetu vnovič izmaknil zmago, na stopničkah je bil še vodilni v svetovnem pokalu Marcel Hirscher. Foto: AP

HINTERSTODER – V tej sezoni je smučarska javnost obilo pričakovala od Klemna Kosija, ki je bil že pred začetkom sezone ožigosan kot vlečni konj moškega dela alpincev. V (pri)čak(ov)anju Kosijeve eksplozije je someščana po desni prehitel 24-letni Boštjan Kline, ki se je v soboto še drugič v tej sezoni zavihtel na stopničke. Tokrat je bil srebrn na superveleslalomu v avstrijskem Hinterstoderju, slovenski uspeh je z 10. mestom dopolnil prav Kosi. Zmage na super G se je veselil Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, tretji je bil Avstrijec Marcel Hirscher. Na težki in poledeneli progi se je Kline znašel izvrstno. Pogumno se je odločil za hitro linijo, na vseh merjenjih je bil s startno številko pet najhitrejši. Da ima njegov rezultat potencial za nekaj več, je bilo jasno po nastopu Hirscherja, ki je v cilju gledal našemu junaku v hrbet. Oba je do konca preizkušnje prehitel le Kilde, ki je prišel do tretjih stopničk v karieri. S tem drugim mestom pa je Kline spisal tudi slovensko smučarsko zgodovino. Tako visoko rojaka v superveleslalomu pred njim še ni bilo. Do zdaj sta bila na tretjem mestu po dvakrat Jure Franko in Aleš Gorza. Franko je bil bronast decembra 1983 v Val d'Iseru in marca 1984 v Oppdalu. Gorza je bil dvakrat na tretji stopnički leta 2008 (v Bormiu in Whistlerju). »Že prej sem bil zelo zelo ponosen nase, zdaj, ko še to slišim, pa sem še bolj. Je bil zelo težek superveleslalom, zaradi postavitve in ledene podlage, da sem odpeljal tako vožnjo oziroma da sem končal drugi, je zame izjemno in sem zelo vesel,« Kline ni skrival navdušenja nad drugimi stopničkami v karieri. »Nekako sem se poskusil samozavestno, odločno lotiti te proge, odsmučati tako, kot znam, in izkupiček je bil super. Vse življenje delaš za to oziroma stremiš k temu, zagotovo sem bil presenečen. Ko sem prišel v cilj, sem vedel, da sem dobro odpeljal, nisem si pa mislil, da bo dovolj za stopničke,« je Kline opisal nastop, ki ga je lansiral na oder za zmagovalce. Tudi tokrat ni šlo brez vprašanj, kako da mu gre letos vse od rok. »V bistvu velike skrivnosti ni, vse pade na svoje mesto oziroma več stvari se poklopi, mozaik, ki ga ustvarjaš od prej, se sestavi, in zgodi se, da ti uspe vožnja, in zagotovo moraš imeti še malo sreče,« je umirjeno razkril svojo mantro uspeha. »Bilo je nekaj grenkega priokusa. Počasi gremo naprej z majhnimi koraki in potrpežljivo, delamo, da bi bili enkrat še višje,« Mariborčan ne skriva, da čuti, da prihaja njegov čas, da se zavihti še mesto višje in se zapiše med zmagovalce tekme svetovnega pokala.

Štuhčeva 
dvakrat najboljša

V Hinterstoderju so včeraj opravili tudi veleslalomsko generalko pred selitvijo v Slovenijo, kjer bosta v petek in soboto veleslaloma v Kranjski Gori, 55. pokal Vitranc pa se bo v nedeljo sklenil s slalomom. V najboljši formi pod slovenske vršace prihaja Francoz Alexis Pinturault, ki je dobil še tretji zaporedni veleslalom. Na drugo mesto se je zavihtel vodilni v točkovanju za veliki in mali veleslalomski globus Hirscher, tretje mesto je osvojil Norvežan Henrik Kristoffersen. Edini slovenski predstavnik v finalu Žan Kranjec je z 28. mestom pohvalil izvrsten vtis s petkove tekme, ko je bil 13. Tudi tokrat se vreme ni izneverilo tradiciji, saj je vnovič krojilo potek ženskih tekem svetovnega pokala v Andori. Sobotni superveleslalom je minil v snegu in močnem vetru. Tekmo so sprva prestavili za tri ure, potem pa jo le izpeljali. Na skrajšani progi je zmagala Italijanka Federica Brignone, druga je bila Američanka Laurenne Ross, tretja pa Avstrijka Tamara Tippler. Z 11. mestom je rezultat sezone v super G vknjižila tudi Ilka Štuhec. Tekmo je zaznamoval tudi neprijeten padec Američanke Lindsey Vonn, ki je negibna obležala v snegu z močnimi bolečinami v levem kolenu. A tudi to ni ustavilo plavolase Američanke, ki je nastopila na nedeljski kombinaciji ter pristala na 12. mestu. Zmagala je Kanadčanka Marie Michele Gagnon, druga je bila Švicarka Wendy Holdener, tretja pa Francozinja Anne-Sophie Barthet. Štuhčeva je pristala na 10. mestu (po prvem polčasu v superveleslalomu je bila celo četrta), do točk sta prišli tudi Vanja Brodnik (19.) in Maruša Ferk (29.).

Deli s prijatelji