VRNITEV

V Švici zgodovino pisal tudi Domen

Objavljeno 15. december 2017 08.35 | Posodobljeno 15. december 2017 08.36 | Piše: Miha Šimnovec

V Engelbergu tudi najmlajši od bratov Prevc. Malo je že pogrešal karavano, potovanja in tekme.

Domen Prevc je spet pripravljen navduševati s svojim letalnim slogom. FOTO: Matej Družnik

LJUBLJANA – Splet okoliščin je hotel, da se bo Domen Prevc v olimpijski sezoni prvič za točke svetovnega pokala potegoval prav v Engelbergu, torej na prizorišču, na katerem je že pisal zgodovino smučarskih skokov. Na tamkajšnji veliki napravi Titlis (HS-140) se je namreč predlani veselil svojih prvih stopničk med elito, potem ko je moral priznati premoč zgolj bratu Petru, skupaj pa sta tedaj navdušila s sploh prvo dvojno zmago skakalnih bratov v svetovnem pokalu. Da so fotografije takratnega zmagovalnega odra še hitreje obkrožile svet, je s tretjim mestom poskrbel neuničljivi Japonec Noriaki Kasai, ki iz sezone v sezono podira starostne mejnike. Mimogrede: v Titisee-Neustadtu je, denimo, minulo nedeljo pristal na 10. mestu in tako pri 45 letih, šestih mesecih in štirih dneh še premaknil lastno letvico najstarejšega skakalca med elitno deseterico.

Pa se vrnimo h kar 27 let mlajšemu Domnu, ki je v osrčju Švice blestel tudi lani. Na prvi tekmi se je vnovič izkazal z drugim mestom, potem ko je zaostal le za Avstrijcem Michaelom Hayböckom, na njej pa so si točke za svetovni pokal prvič na isti preizkušnji priskakali vsi trije bratje Prevc, saj sta se v finale prebila tudi Peter (26.) in Cene (30.). Na drugi je najstnik iz Dolenje vasi pri Železnikih slavil prepričljivo zmago, potem ko je v uvodni seriji z izjemnim skokom, dolgim kar 144 metrov, poletel do novega rekorda skakalnice v Engelbergu. »Domen Prevc je spisal novo poglavje v zgodovini švicarskega športa. Še nihče namreč v Švici ni skočil tako daleč,« so v sporočilu za javnost tedaj zapisali prireditelji iz Gore angelov, vzhajajoči zvezdnik iz Slovenije pa je po svojem podvigu ocenil, da bi bilo mogoče – če bi bile razmere seveda prave – tam doskočiti celo pri 148 metrih. To je bila, zanimivo, njegova četrta in doslej zadnja zmaga med elito. In kaj je 18-letni skakalec kranjskega Triglava napovedal pred tokratnim odhodom v Švico, kamor so se ob njem in Petru včeraj odpeljali še Tilen Bartol, Jernej Damjan, Robert Kranjec, Anže Semenič in Timi Zajc? »Prejšnji teden sem uspešno treniral v Planici, moji skoki še niso takšni, kot bi si želel, se pa moja forma počasi dviguje. Upam, da se bo tako stopnjevala tudi v nadaljevanju sezone,« si je zaželel Domen in poudaril, da bo v prihajajočih tednih in mesecih njegov glavni cilj, da bi vso zimo skakal na zadovoljivi ravni in da ne bi imel večjih nihanj, kot jih je imel v prejšnji sezoni. Priznal je še, da je malo že pogrešal karavano in potovanja, se pa zaveda, da na minulih tekmah ne bi užival, ker ne bi bilo želenih uspehov. Zdaj ne vidi več razloga, zakaj mu ne bi šlo. 



Ekipna premiera v Nemčiji

Najboljše smučarske skakalke na svetu se bodo ta konec tedna merile v Hinterzartnu, kjer bo jutri (12.30) zgodovinska prva ženska ekipna preizkušnja v svetovnem pokalu, ki se je še posebno veselijo v slovenskem taboru. Od naših tekmovalk so v Nemčijo odpotovale Urša Bogataj, Ema Klinec, Nika Križnar, Špela Rogelj in Maja Vtič.


 

Deli s prijatelji